Helene Fosse

Følelsen av å måtte gjøre noe fornuftig

Jeg har et problem. Jeg føler jeg alltid må gjøre noe fornuftig. Av og til blir denne følelsen så sterk og så lammende at jeg ikke klarer å gjøre noe som helst. Jeg har denne følelsen hele tiden, men den er langt verre når jeg er deprimert, og aller verst på kveldene. 

La oss ta dagen jeg skriver dette. Det er søndag, og jeg sto opp rundt kl 9. Etter frokost, satte jeg meg til å skrive. Det føltes utrolig godt å klare å være produktiv, og jeg nøt hvor lekende lett det gikk. To innlegg fikk jeg skrevet før middag. Etter lunsj begynte det derimot å bli vanskeligere. Magen min begynte å verke og jeg kjente kvalmen ble verre jo lenger utpå dagen jeg kom. Etter middag var ble det så seigt at jeg ikke klarte å skrive mer.

Hva var problemet? Jeg hadde en intens følelse av at jeg måtte gjøre noe viktig. Selv om det å skrive definitivt er noe som regnes som viktig for meg, ble følelsen så ekstrem og distraherende at jeg ikke klarte å gjøre noe som helst.

Jeg vet ikke akkurat hva denne følelsen er. Er det angst? Eller er det et resultat av at jeg har blandet episode (fordi jeg har bipolar)? Jeg vet ikke, og for nå må jeg bare akseptere at beistet står foran meg klar til kamp, uten at jeg vet helt hva det er jeg kjemper mot.

Alt jeg vet er at det føles som om jeg sløser bort tiden min om jeg ikke gjør de veldig få aktivitetene hjernen min har bestemt er fornuftige nok, og hva er vel egentlig poenget i å leve da? På sitt verste tar dette monsteret nesten livet av meg, bokstavelig talt. Jeg har likevel tro på at jeg kan få det til å jobbe for meg. Jeg har nemlig hatt denne følelsen i ihvertfall 10 år, og på den tiden har jeg hatt perioder hvor jeg har vært veldig produktiv. Problemet er at når følelsen blir for sterk klarer jeg ikke gjøre det følelsen vil jeg skal gjøre.

Jeg er lei av å føle jeg har en deadline foran meg jeg må jobbe meg ihjel for å klare. Jeg er lei av å føle jeg må jobbe knallhardt så intenst at jeg ikke klarer å gjøre noe. Jeg lei av at alt føles meningsløst såfremt jeg ikke gjør en veldig begrenset mengde aktiviteter hjernen min har godkjent. Alt jeg vil er å klare å bli kvitt dette monsteret inni meg som tar helt over livet mitt, spesielt når jeg er deprimert. 

Har du noengang kjent på følelser som disse? Hva anbefaler du?

17.10.19 | Mental helse, Personlig

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.