Helene Fosse

Det er ganske mange som er sånn passe forvirret rundt dette her med vegetarianere. Noen vegetarianere sie de spiser fisk, noen drikker ikke melk, andre igjen gjør det, noen dropper også egg, kanskje med mindre de er frittgående.Og nå begynner jeg å snakke om vegetarisk ost! Er det rart du blir forvirret, eller?

Vel, nå skal jeg forklare deg dette her… La oss ta utgangspunkt i at jeg er en lakto-ovo-vegetarianer (for jeg er jo faktisk det). Jeg, som lakto-ovo-vegetarianer, kan ikke spise noen form for kjøtt (bortsett fra fruktkjøtt da, selvfølgelig), men jeg kan spise både egg og drikke melk. Så hvor kommer dette med osten inn? Hvis jeg kan drikke melk er det jo logisk at jeg også kan spise ost, ikke sant?

FEIL!!!

Du skjønner, disse kreative folkene som lager ost bestemte seg nemlig for å stappe noe gørr de presser ut av slaktede dyrs magesekker oppi, du vet, for smakens skyld (eller for latskapens?). For å få tak i dette gørret må det kniv, blod og død til. Denne gørren blir kalt for animalsk løpe.

Heldigvis er det noen som har skjønt at det går fint ann å lage ost uten at det må mord til. Hvis du ser etter på ingrediensene på osten så er det det som blir kalt «Mikrobiell løpe» (på «vanlig» ost står det bare løpe).

Her har du en fin liten liste over de ostene som ikke inneholder animalsk løpe:

– Norbo (hvitost, Norvegia-lignende – men det er ganske få matbutikker som har denne)
– X-tra revet ost (Selges på coop-butikker)
– Arla mozzarella
– Norsk Chevre
– Snøfrisk
– Tine Kremost
– Sans Kesam (som er ost, selv om det ligner mer på… rømme?)
– Tine Pultost
– Tine Gamalost