Helene Fosse

Det er veldig klart ut ifra flere undersøkelser som er gjort, blant annet en hvor det kommer frem at så mye som 1 av 3 gutter enkelte plasser i landet faktisk tror at kvinner kan finne nytelse med en voldtekt [1], at vi ikke er helt i mål når det kommer til kjønnsdiskriminering. Så mye som annenhver mann mener at kvinner er helt eller delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt om hun har flørtet åpenlyst [2].


Slik samfunnet er i dag, blir ansvaret for voldtekt lagt over på kvinnen. Istedet å legge fokuset på at menn ikke alltid kan få det de vil ha, blir det lagt over på at kvinner ikke må kle seg utfordrende eller være så frempå.

Det blir som å legge skylden for butikktyveri over på produsentene. «Dere kan ikke lage så fristende sjokolader, for da klarer ikke folk å motstå!»

Jeg elsker kinder-sjokolade, spesielt Kinder MaxiSelv om jeg elsker kinder maxi, gir ikke det
meg noen rett til å ta dem fra butikkhyllen.

Joda, det er nok mest sannsynlig større sjans for at du blir voldtatt om du er mer frempå, om du ikke har utringingen helt oppe i halsen, men kvinner burde kunne gå på bar i bikini om de ville, flørte hemningsløst med alt og alle, for så å drikke seg så full at hun sovner i fanget til en tilfeldig mann, uten å være redd for å bli voldtatt. Kvinner burde kunne flørte og ha det gøy, uten at folk i etterkant sier «Hva annet kunne hun egentlig forvente?»

Kvinner kler seg ikke fint og flørter fordi de vil bli voldtatt. De gjør det rett og slett fordi de vil se fine ut, og det har seg faktisk slik at de som tiltrekker seg flest gutter, er jentene med stor utringing og minimalt med klær generelt.

Det er mannens ansvar, fult og helt, om han voldtar en kvinne, uansett hva kvinnen har gjort. Menn kan ikke skylde på at de ikke klarte å holde seg, for om en mann virkelig ikke klarer å beholde buksene på, da burde han holde deg hjemme.

Det sies at vi har likestilling i dette landet, men det er feil. Så lenge tallene på voldtatte kvinner er så høyt (hver tiende kvinne har opplevd en voldtekt og nesten hver femte kvinne har opplevd et voldtektsforsøk [2]), så kan ingen nekte for at noe ikke bør endres på.

Vi trenger en holdningsendring.

Kvinner, og kvinners kropp, er ikke noe allemannseie som en kan ta seg til rette av fordi hun er frempå, kler seg utfordrende, eller rett og slett fordi hun er vakker. Uansett hva hun gjør eller hvordan hun kler seg, uansett hvor full hun er, så gir det ingen noen som helst rett til å byte seg inn i kroppen hennes.

Det virker også som om mange menn ikke klarer å se alvoret i voldtekt. Bare fire av ti menn oppfatter vold mot kvinner som et samfunnsproblem i Norge, og jo yngre mennene er, jo mindre ser de på det som et samfunnsproblem[2]. Med nevnte voldtekststatistikk, så er det rett og slett uakseptabelt. Det verste med voldtekt er jo ikke først ikke fremst smertene der og da, men det hun sitter igjen med etterpå. Følelsen av at noen brøt seg inn i henne, uten at hun klarte å gjøre noe med det. Går det noengang an å føle seg trygg igjen etter noe slik?

[1] http://www.forskning.no/artikler/2007/mai/1179148619.1 23.03.11
[2] http://www.amnesty.no/aktuelt/flere-nyheter/arkiv-reportasjer/ny-rapport-fra-amnesty-og-reform 23.03.11

Hvordan er ditt syn på norske menns holdninger til voldtekt?
Har du noen du tenker «hvis hun hadde blitt voldtatt, så hadde det ikke forundret meg…» til?