Helene Fosse

Jeg lærte meg å sjonglere i 10. klasse, og helt siden det har jeg elsket å sjonglere. Det er avslappende og morsomt, samtidig som jeg faktisk er i bevegelse.

Da jeg hadde lært meg det endte jeg opp med å sjonglere så mye at jeg fikk utrolig vondt inni armene. Jeg kunne nesten ikke gjøre noenting med dem uten at det føltes som om noen rev i armnervene mine. Så derfor måtte jeg ta en pause… men etter halvannen uke, når det var blitt bedre, begynte jeg for fult igjen. Det endte naturligvis i at jeg måtte ta enda en pause.

Det ser veldig vanskelig ut å lære å sjonglere, men jeg kan love deg, det er det ikke. Du må bare være litt tålmodig. På første kveld så klarte jeg å sjonglere opptil to-tre runder med tre sjongleringsballer. Tingen er bare at du må ha tro på deg selv, og være forberedt på at du kommer til å miste balle utallige ganger.

Engelsklæreren min sa en gang til meg «Helene! Vi begynner ikke denne timen før du har lært meg å sjonglere!» Etter ti minutter gav han opp og startet undervisningen.

Når du skal lære å sjonglere, ikke prøv deg på Donald-sjonglering. Hvis du studerer noen som sjonglerer, så vil du fort legge merke til at de som regel ikke sjonglerer rundt i en ring. Joda, de kan gjøre det også, men det er et eget triks, og ikke det en lærer seg først.

Når du skal sjonglere, skal du ha tre baller, som hele tiden går i samme åtte-tallsbane. Du skjønner, sjonglering er ganske enkelt bare kasting og ta imoting. Med en gang du tar imot en ball, kast den over til den andre hånden. Det er ikke verre enn det. Bare studer noen som sjonglerer vanlig cascade på youtube, så skal du se. Begynn med å kaste to baller fra den ene hånden til hverandre. Pass på å ha en relativt sakte tempo, og ikke kast ballene samtidig. Watch and learn.

Noen tips når du skal lære å sjonglere:
1. Ikke gi opp! Når du skal begynne på 3 baller, vil du mest sannsynlig føle at du ikke får noen som helst fremgang. Det er helt normalt.

2. Ikke kast høyere enn hodet ditt før du kan det skikkelig.

3. Se på TV eller snakk med noen mens du sjonglerer, ihvertfall når du har klart en eller to runder med sjongleringsballene. Det hjelper ikke nødvendigvis å konsentrere seg så altfor hardt om hva du gjør.

Sånn ellers så kommer forhåpentligvis animasjonsvideoen ut i dag eller i morgen. Ikke ha for store forventninger though, for jeg hadde som sagt ikke altfor lang tid på dette.

Bilde: Er tatt av Ellen Tveita (tror jeg?) i forbindelse med skolebryllup (to av elevene «gifter seg», og alle på skolen får hver sine roller som de skal være utkledd som under vielsen og bryllupsfesten) hvor jeg var utkledd som gjøgler.

Kan du sjonglere?
Har du prøvd å lære deg å sjonglere noengang?