Helene Fosse

Sv-leder Kristin Halvorsen krever avvikling av pelsdyrnæringen. Endelig! Fakkeltog og underskriftkampanjer ser ut til å faktisk ha gjort noe.

– Når vi ser at dette ikke er en næring som folk på sikt vil akseptere, og at de ikke kommer til å holde en dyrehelse som er akseptabel, da er det mest realt å si fra allerede nå. Dette bør avvikles.

– Kristin Halvorsen

Jeg så faktisk for meg at det kom til å være masse fuss rundt dette litt til, kanskje det ble litt inntramminger her og der, en og annen pelsnyrfarm ble lagt ned… og så kom folk til å slutte å bry seg. Eneste måten vi kan felle pelsdyrnæringen på, tenkte jeg, vil være gjennom boikotting. Politikerene vil aldri ha guts nok til å sette folkets mening fremfor pelsdyrnæringens. Og boikotting? Selv om mange sier de er imot pels, så fortsetter folk å kjøpe det. Jeg har sett folk som er med i «Imot pels»-grupper på Facebook gå med pels, uten å virke som om de brydde seg noe spesielt mye om det. Det hadde ikke funket spesielt bra om det var slik vi skulle ha stoppet all denne dyremisshandlingen.

Sånn ellers, en av tingene som ofte blir nevnt er dette med at «Bare fordi vi fant noen bilder av skadde dyr på en av farmene, så betyr jo ikke det at alle andre dyrene også har det bra, og at vi burde legge ned hele pelsindustrien!». Jo! Faktisk så betyr det det. Ok, hvis det hadde stemt det at alle de andre dyrene hadde hatt det bra, hadde det kanskje stemt litt, men tingen er den at disse dyrene, de har det ikke bra, selv når de «har det bra». De må leve i bitte små bur døgnet rundt, noe de ikke er ment til fra naturens side.

Jeg personlig er jo vegetarianer, så jeg spiser jo ikke kjøtt. Likevel, jeg er ikke imot at andre spiser det. Det er naturens gang, og jeg syns det blir feil av oss mennesker å sette oss over dyrene. Hvis kyr hadde spist kjøtt, tviler jeg ikke på at de hadde prøvd å spise oss. DTingen er at ingen dyr jeg har hørt om ihvertfall, lar byttet sitt leve i lidelser og smerter så lenge som det vi mennesker lar vårt bytte gjør. Det er dette jeg er imot. Det er derfor jeg ikke spiser kjøtt. Men selv om jeg kan akseptere at andre spiser kjøtt, så kan jeg faktisk ikke akseptere at folk går i pels. Du kan si hva du vil; Pelskant på jakken er ikke først og fremst praktisk. Det er en motesak. Det er umoralsk, uetisk, dyr lider, men det bryr ikke folk seg om. Heldigvis virker det i dag som om flere syns det er umoralsk å kjøpe pels, enn de som syns det er moralsk.

Kilde: Vg.no

Hva mener du angående pels?
Er det forskjell på å ale opp dyr for kjøtt og for pels?