Helene Fosse

Veganisme er ett verktøy

Jeg blir stadig konfrontert med at selv om jeg er veganer, gjør jeg likevel ikke nok. Det stemmer helt. For meg er veganisme bare ett av flere mulige verktøy for å gjøre verden til et bedre sted å leve, for både to- og firbeinte.

Som veganer kan julebord-sesongen være temmelig slitsom. Her oppdager de fleste venner og kollegaer for første gang at du er veganer, og mens de fleste nå i 2019 er nysgjerrige og gjerne vil høre tips eller fortelle deg at de selv har begynt å spise mindre kjøtt, er det alltid én person som er unntaket…

Denne persons bruker hele kvelden på å prøve å ta deg i å ikke være perfekt. Kanskje hen konfronterer deg med at telefonen din kommer fra barn som jobber i miner. At sjokoladekaken kommer fra kakaobønner høstet av slaver. At avokado er veldig miljøbelastende.

Siden jeg er veganer, forventer ofte vedkommende at dette er trumfkort mot veganisme. Enten må en gjøre alt, eller då gjør en ingenting. Hvis noen finner gliper hvor etikken min og det jeg gjør ikke samsvarer, har jeg tapt, og det samme har veganisme. Vedkommende selv mener at fordi de ikke har tatt noen etiske valg for å gjøre verden bedre, er de ikke forpliktet til å selv bry seg.

Jeg, og alle veganere jeg kjenner, er blant til de første til å påpeke at vi på ingen måte er perfekte. En kan alltids gjøre mer. Uansett. Være det for dyrene, miljøet eller ens medmennesker (også de utenfor Norges grenser).

For veganere er veganisme vanligvis ett av flere verktøy, skjønt et veldig kraftig et. De fleste veganer forsøker også å avstå fra palmeolje, for selv om palmeolje er skadelig for dyr og miljø, er det strengt tatt vegansk. Andre veganere boikotter Israelske varer i solidaritet med palestinere som lever under okkupasjonens horrible forhold. Andre igjen er mer opptatt av fair trade og arbeiderrettigheter.

Vi har alle en verktøy full av alt fra små til store verktøy vi bruker for å gjøre verden rundt oss bedre. Noen har bare mulighet til å ha det standardsettet fra ikea, mens andre jobber fulltid med å gjøre verden bedre og har dermed et helt verksted. Veganere har en ordentlig bra sirkelsag, sammen med andre verktøy som varierer fra veganer til veganer. Veganere er fult klar over at en sirkelsag kan ikke gjøre alt (den kan for eksempel ikke veldig effektiv om en skal slå inn en spiker). Likevel er veganisme er veldig effektivt til de problemene veganisme er oppfunnet for å løse, og det er definitivt bedre enn ingenting.

Videre lesning:
Veganism is ‘single biggest way’ to reduce our environmental impact on planet, study finds (Independent) 

26.03.19 | Veganisme

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.