Helene Fosse

Årets nobelpris i medisin gikk i år til Robert Edwards. Robert Edwards og legen Patrick Steptoe sto i 1977 for den første vellykkede, prøverørsbefruktningen. Det er dette arbeidet han nå, som 85 år gammel, blir belønnet for.

Dette er vatikanet imot. Ignacio Carrasco de Paula, vatikanets fremste tikkekspert og leder for Det pavelige akademiet for liv, mener det rett og slett er uetisk å befrukte et egg utenfor morens mage. Dette er fordi egg da ender opp med å bli en «handelsvare».Han er også helt imot å fryse ned befruktede egg, siden dette vanligvis ender med at eggene blir forlatt eller dør.

Først av alt; Det er ingenting «uetisk» ved å befrukte et egg utenfor morens mage istedet for å befrukte det i morens mage. Det er ingen som blir skadet av dette, det er ingen som får vondt. Det står ikke engang noe i bibelen (så vidt jeg vet) om at dette er mot guds vilje. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det er uetisk å nekte folk assistert befruktning.

La oss ta et eksempel. Tor og Anne ønsker seg barn. De har prøvd langt og lenge og lenge og langt, men de får det bare ikke til. Legen forteller dem at Tors sperm har vanskeligheter for å komme seg inn i Annes egg. Om de vil ha barn sammen må de rett og slett gjøre det på nyemåten; Det blir tatt noen sædceller fra Tor og en eggcelle fra moren, og i et laboratorium vil Tors sædcelle bli plassert direkte inn i Annes egg.

Her har vi et par som er helt klare for å få barn. Anne har allerede kjøpt inn både babyklær og krybbe, mens Tor har malt hele rommet i en farge han syns passet, og så malt det på ny i en farge Anne syns passet bedre. Begge to har allerede lest alle mulige bøker om barneoppdragelse, om hvilken mat Anne bør spise mens hun er gravid og mens hun ammer, de har satt opp grind forann trappen og kjøpt en babysitter. Alt de mangler er den lille, illuluktende skrikerungen. Men neida… for presten fra vatikanet mener dette er uetisk. Det kommer jo bare til å bli sett på som en handelsvare. Anne, som har sett for seg fødselen om og om igjen, sett for seg hvordan sykepleieren legger den gråtende, lille bulten i armene protesterer. For anne kommer det ikke til å spille noen rolle om hun hadde sex for å få dette barnet, eller om det var assistert.

De fleste som bestemmer seg for å få assistert befruktning, de har jo antagelig prøvd å få barn på gamlemåten. Det er jo ikke slik at bare fordi de må ha litt hjelp til å faktisk få det til, så blir det plutselig en handelsvare. Det er jo ikke selve barnet de betaler for, men for å få den lille hjelpen. Er det uetisk å bruke glidemiddel også da? Hva med om eneste måten Tor klarer å komme på er ved at Anne kler seg ut i sykesøsterklær, ville dette også uetisk? Kommer Anne til å ha like mye følelser for det lille barnet som hun har for en pakke mel?

Hva mener du om assistert befruktning/prøverør?

Kilder: Forskning.no [1] [2]