Helene Fosse

For de som følger med har e24.no nettopp publisert en sak hvor de kritiserer «fotballfruen» og bloggeren Caroline Berg Eriksen. Hun krevde nemlig å få betalt for å anmelde en bok hun fikk tilsendt av Cappelen.

Fotballfrue: Caroline Eriksen skriver om livet som fotballfrue. Bilde: Fotballfrue.no

Grunnen til at akkurat Eriksen er blitt så kritisert er fordi hun både har utdannelse og jobber som journalist, og burde derfor kjenne til Vær varsom-plakaten. Vær varsom-plakaten sier nemlig at en ikke skal ta seg betalt for å skrive positive omtaler om personer og/eller produkter. Isåfall burde en gjøre oppmerksom på at dette er betalt reklame.

Forballfruens svar på dette er et innlegg med navn «Å blogge er ikke journalistikk».

Joda, jeg kan være enig i dette. Å blogge er ikke det samme som å være journalist. En blogger trenger derfor ikke være redd for å få Norsk presseforbund i hælene om de ikke følger de retninglinjene som Vær varsom-plakaten setter for journalister.

Likevel, Vær varsom-plakaten er en guide til hva som er etisk rett. Journalisten har et ansvar ovenfor leseren sin, men bloggeren har også ansvar for sine. Dette er noe Eriksen burde være fult klar over at det var umoralsk av henne å selge «anmeldelser». Når en har så mange lesere som en kjendisblogger som henne har, da har en et stort ansvar og unnskyldninger «Men Voe gjør det jo!», det er bare dumt og barnslig. Kjære vene, Voe er 15 år. Hun går fremdeles på ungdomsskolen. Eneste hun kan om journalistikk har hun lært i norsktimene. Det er faktisk en vesentlig forskjell her, selv om jo, Voe gjør forsåvidt noe gale hun også, i den forstand.Heldigvis har fotballfrue Eriksen sagt sorry og bye bye, og er nå på bryllupsreise en eller annen plass i verden og gråter. Jeg håper du koser deg videre hvor enn du er.

Sånn ellers, bloggere burde egentlig begynne å være litt mer ansvarlige. De burde begynne å tenke litt mer over hva de skriver, hva de gjør og rett og slett forstå hva Åndsverksloven er. Mange bloggere stjeler tekst og, spesielt, bilder i det lange og det brede, og tenker tydeligvis ikke noe over at det er andre som faktisk har lagt arbeid i det de har laget. Jeg har selv vært på blogger og plutselig oppdaget at OI! det bildet der er jo faktisk mitt! Når det gjelder mine bilder er det helt greit, så lenge du gjør det helt klart at det er mitt bilde, og du har link til nøyaktig hvor det var du fant bildet.

Selv om det mest sannsynlig ikke er noen som faktisk gidder å anmelde deg om du stjeler bilder (selv om det er en fare for det), så handler dette egentlig mest om hva som er moralsk og etisk rett.

Sånn ellers, jeg syns virkelig det burde bli laget et alternativ til journalistenes Vær varsom-plakat, men som gjelder for bloggere.

Kilde: e42.no, fotballfrue.no

Hva syns du om Fotballfruen Caroline Eriksen, og lignende bloggere?
Kopierer/stjeler du bilder av andre, og hva syns du egentlig om det?