Helene Fosse

Te blir som regel delt inn etter hvordan teen er blitt laget og behandlet. Siden navnene på de forskjellige sorter te ikke sier så altfor mye om hvordan teen blir laget eller hvordan du skal bruke den, har jeg nå laget en forenklet liten oversikt.

Før vi begynner, kan jeg si litt om hvordan te kan bli produsert. De fire basisteene er svart, hvit, grønn og oolong, og alle er laget av teplanten Camellia sinensis (se bildet), slik all «ekte» te er. Det starter med at tebladene blir plukket, så tørket (som i slik at de «visner», gjelder ikke grønn te), så kuttet (enten ortodoks eller ved Crush, Tear, Curl-metoden, alt etter kvaliteten på teen) og så oksidert. Det er under oksideringen en bestemmer hvordan teen skal bli: Svart te har lengst oksideringstid, så kommer oolongte, etterfulgt av grønn te og til slutt hvit. De to sistnevnte gjennomgår nesten ingen oksidering, spesielt ikke hvit. Etterpå blir teen tørket ordentlig for å stoppe oksideringen, så blir teen sortert og pakket.

Svart te
Temperatur:  99 °C, Trekketid: 2–3 min
Dette er den sterkeste teen med mest smak og mest koffein, og er den beste plassen å starte for nykommere for teen, som ofte syns te ikke smaker noe. Svart te er tørket, noen ganger knust og fullstendig oksidert. Fun fact: I Kina og landene rundt, heter denne typen «Rød te» p.g.a. fargen på drikken.

Grønn te
Temperatur:  75 til 80 °C, Trekketid: 1–2 min
Grønn te er veldig kjent for de helsebringende effektene den gir. Den blir laget av de samme bladene som svart te, men den korte oksideringstiden gjør at mange av de viktige, sunne stoffene blir bevart. Den er spesielt populær i Kina og Japan, men vi har nå begynt å åpne øynene for den her i Vesten også.

Hvit te
Temperatur:  65 til 70 °C, Trekketid: 1–2 min
Hvit te skal ifølge nye forskningrapporter være enda sunnere enn grønn te. Selv om grønn og hvit te er nesten helt like, ligger den store forskjellen i at hvit te blir laget av teblader som blir plukket tidlig på våren, før knoppene springer ut.

Oolong-te
Temperatur:  80 til 85 °C, Trekketid: 2–3 min
Ved oolong-te stoppes oksideringen før tebladene har blitt helt svarte, men ellers er de to typene ganske like (på tepakken min fra Amundsen Spesial i Haugesund står det til og med «Oolong-te, svart te» og med beskrivelse bakpå hvordan svart te lages, som om oolong er en type svart te). Smaken kan variere veldig, alt etter hvor lenge tebladene får oksidert. Oolong-te kommer fra de kinesiske 烏龍茶 som betyr «Svart drage-te.»

De fire førstnevnte teene er de fire basisteene, og det er disse du mest sannsynlig kommer til å møte på. Likevel, for morroskyld, her er noen andre typer teer:

Gul te
Temperatur:  70 til 75 °C, Trekketid: 1–2 min
Ganske likt grønn te, bortsett fra at tørketiden er såpass lang at tebladene blir gulaktige. Smaken er ganske lik grønn og hvit te, mens lukten kan av og til minne mer om svart.

Pu’erh te
Temperatur:  95 til 100 °C, Trekketid: uendelig
Dette er en type te som av kineserene kalles svarte, og har fått navnet sitt fra en kinesisk provins som regnes som sentrum for dyrking og salg av te. Pu’erh-te er litt lik vin på den måten at den har godt av å lagres lenge. Andre teer mister som regel litt av smaken hvis den ligger i mer enn et år (svart te kan ligge i noen flere).

Urtete
Temperatur:  99 °C, Trekketid: 3–6 min
Denne typen te inneholder ikke faktiske teblader, men heller tørket frukt, blomster og urter. Denne typen te er eldgammel, og en kan finne dokumenter datert tilbake til det gamle Egypt og China hvor det blir skrevet om nytelsen og bruken av urtete.

Rød te
Temperatur: 90 til 100 °C, Trekketid: 4-10 min
Kalles også Rooibos som på nederlandsk betyr «Rød busk.» Denne teen skal være veldig, veldig søt, perfekt for alle snopegriser som har behov for å temme søtsuget.

Post-fermentert te
Som nevnt kan pu’erh-te ha godt av å lagres en stund, og det er fordi det er en post-fermentert te, faktisk den mest kjente. Det betyr at den har blitt lagret i friluft fra noen måneder til mange år. Dette gjør at smaken blir mildere, og te som ellers ville vært skarp og bitter,

Chai-te
Du har kanskje også hørt om chai-te? Chai, som kommer fra «chá», slik te uttales i deler av Kina, blir i Nord-Amerika brukt om Indisk Masala Chai, som er te som blir brygget med aromatiske krydder og urter. Når du skal kjøpe te fra for eksempel iHerb, er det det siste du må ta hensyn til

Husk at trekketid og temperatur for hver te her er et utgangspunkt. Noen grønne teer f.eks. skal ha 60-65 °C og trekke i bare 30 sekund, så om det følger med instruksjoner, må du selvsagt heller følge dem. 

Kilde: Wikipedia.org, bildet er så gammelt at copyrighten er utgått