Helene Fosse

Mange nordmenn har fått det for seg at sushi er rå fisk, eller at en i det hele tatt må ha ha fisk for å lage sushi. Dette er nok, desverre, ikke sant.

Denne t-skjorten er grunnen til at jeg skrev dette innlegget.
Jeg løp bort på rommet mitt på vei fra en time til neste for å ta
dette bildet, bare for deg!

Da vi var på klassetur til Oslo, var vi en liten tur nedi byen. Da vi skulle tilbake til skolen vi overnattet på, hadde vi fått beskjed om å vente ved minibussen. Etter å ha ventet et kvarter på at læreren også skulle komme, og etterhvert begynt å bekymre oss for om han hadde stoppet opp for å beundre en logo fremfor å kjøre oss tilbake, fikk vi endelig kommet oss inn på bussen.

Mens vi igjen ventet på at læreren skulle få somlet seg til å begynne å kjøre, begynte folk å snakke om sushi. «Jeg vil smake sushi» «Jeg også» «Jeg og!!!» Alle stirret på meg. «Men Helene, er ikke du vegetarianer da? Du spiser jo ikke fisk du da?» Jeg så litt nervøst rundt meg. «Men… sushi trenger jo ikke ha fisk. Det eneste som virkelig må være i sushi er jo risen.» Pinlig stillhet. Fottrinn. En fyr prøver å stikke ut øyet mitt. «Helene!» sier han mens han peker på meg «Det er det dummeste jeg har hørt! Sånn kan du bare ikke si!!!» Pinlig stillhet, vol 2. Jeg begynner å bable om at faktisk ikke er slik, at det finnes mange typer fisk, og flere av dem har faktisk ikke fisk, men grønnsaker og slik istedet, men det er ingen som hører på meg.

Vel, nå har jeg dobbeltsjekket det, og wikipedia er enig med meg:

Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker). Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Det er delvis feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men altså ingen fellesnevner.

Wikipedia

En annen gang var det ei som fortalte meg at hun hadde smakt sushi. «Jeg har en venn som jobber på restaurant, og han bare *chopchop* med litt laks, og ga meg litt rå laks». Jeg vurderte å si noe, men basert på tidligere erfaringer, fant jeg ut at jeg burde bare holde kjeft. Folk tror tydeligvis ikke på det jeg sier uansett.

Jeg vurderte å ta en liten introduskjon på de forskjellige sushitypene, men jeg fant ut at det eneste jeg virkelig vil dere skal lærre fra dette innlegget, er at sushi er ikke rå fisk, det er ris med tilbehør! Ok? Get it? Flott.

Trudde du sushi var rå fisk før?
Har du smakt sushi?