Helene Fosse

«Men Helene, det er faktisk forskjell på dyr og mennesker» får jeg ofte høre når jeg og andre snakker om vegetarisme og dyremishandling. Og jo, jeg er faktisk enig i det (hvis en ser bort fra at mennesker per definisjon er en type dyr).

Hvis jeg måtte ha reddet enten et menneske eller et annet dyr, så hadde jeg reddet mennesket, det kan jeg bare ikke nekte for. Men det er en ting alle dyr og mennesker har til felles: Vi kan føle smerte.

Selv om vi er smartere enn alle andre dyr vi kjenner til, så har ikke det noe å si når det kommer til mishandling. Burde legene, ved for eksempel mangel på smertestillende, ha gitt mer til Albert Einstein enn til noen andre, fordi han var smartere, og derfor var hans smerte «Mer gyldig»? Er ikke noe av det såreste som finnes, å høre et lite spedbarn gråte, selv om babyer strengt tatt er ganske dumme?


«Studier utført av veterinærer har vist at sel risikerer å flås levende.» 

Vi har absolutt ingen unnskyldning for å påføre dyr lidelser, uansett hvilke argument vi bruker. Selv om et dyr kanskje ikke kan forstå at pinslene som kommer fra magen er en kule skutt av mannen som står med gevær rett foran deg snart kommer til å føre til at du dør, uten at du har fått utrettet noe stort i livet, betyr ikke det at det er noe mindre smertefullt.

Kilde: Noah