Helene Fosse

Etter at jeg sendte mail til rektoren på skolen min, angående at jeg syns vi burde få servert mer vegetarmat her, har jeg fått en del positiv respons (spesielt fra elever som går på samme skole) og ikke minst spørsmål om jeg fikk noe svar. Jeg har ikke lyst til å legge ut hele mailen (med hensyn til rektor), men dere kan lese litt av slutten nederst i dette innlegget.

Før den tid har jeg nemlig lyst til å skrive litt om det å si ifra. Det er noe vi nordmenn virkelig bør øve på. Spesielt når det kommer til butikk og varer, er vi blitt vant med at om noe blir ødelagt, ja, da bare kjøper vi noe nytt. Sluttet telefonen din å virke etter 1 år sier du? Jaja, den nye iPhonen kom jo nettopp, så du kan heller bare kjøpe den istedet…

Istedet for å konfrontere selgeren, istedet for å si ifra, tar vi den enkle, den feige, veien; Vi kjøper nytt.

Vi er så redde for å være den griske grinebitteren, at vi heller velger å gjemmer halen mellom benene og bruke mer penger enn å faktisk bare sende en mail eller ta en telefon.

Et opplagt spørsmål vi burde stilt oss er dette: Hvem hjelper dette egentlig?

Vi ender opp med å måtte betale mer, den er jo grei nok. En enda viktigere ting er at når produsenter og butikker ikke får tilbakemelding, kan de faktisk ikke bli bedre. For at en butikk skal kunne ta sjangsen på å ta inn en vare, må de ha etterspørsel, og for at en produsent skal kunne forbedre produktet sitt, må det faktisk litt klager til, slik at en vet hva en kan forbedre.

Så klag litt mer folkens. Si litt mer ifra. Når du f.eks. lurer på om kremmerhusets te er økologisk (noe den forøvrig ikke er, jeg kom deg nemlig i forkjøpet der) eller hva tid de eventuelt får inn, send en mail til dem og spør. Syns du økologisk mat er for dyrt, ring inn til kiwi og si at hadde de satt ned prisen hadde du gladelig gått for det. Gi et lite pip!

Som lovd, her er et lite utdrag fra mailen jeg fikk i svar. Forhåpentligvis menes det blir blir skrevet her. Uansett oppfordrer jeg andre elever også til å si ifra, selv om det kanskje gjør at det blir mindre fiskpanetter til middag.

Uansett vil vi ta med oss dine innspill i våre vurderinger rundt diett, sunn mat mm som du tar opp. Ellers er for eksempel fattigdomsproblematikken og bærekraftig utvikling i global forstand en stor utfordring som vi gjerne skulle ha løftet mer fram.

Jeg vil takke for innspill og ditt engasjement.