Helene Fosse

Både når du lærer deg et nytt språk og når du skal kunne vanskelige ord og navn til prøven, er dette en veldig nyttig metode å kunne. Jeg bruker den hele tiden, spesielt når jeg lærer japansk.

I fjor, når jeg faktisk hadde naturfag, var det mange fremmedord jeg hadde lyst til å kunne på prøven, og jeg kan fremdeles huske flere av dem, selv om jeg ikke har hatt behov for dem siden da.

Et av ordene var «Prekambrium». Så vidt jeg husker er  det tidsperioden for lenge, lenge siden ta jorden var urgammel (bokstavelig talt). Her er oppskriften min på hvordan jeg lagde meg et bilde i hodet som jeg fremdeles klarer å huske:

Oppskrift på prekambrium

1. Begynn med å dele opp ordet: Pre – kam – brium

2. Begynn med den enkleste: Kam. Se for deg en kam.

3. Etter kam kommer «Brium». Dette ordet ligner veldig på Brum som i Ole Brum. Nå har vi et bilde av Ole Brum som holder en kam i hodene våre.

4. Nå er det Pre’s tur. Grunnen til at jeg sparte denne til slutt er fordi den er litt tricky. Dette er nemlig et ganske abstrakt ord. Pre er noe gammelt, eller noe som var «før», som i «previously». For å klare å få et konkret bilde av «pre», gjør vi at bildet av Ole Brum med en kam ser gammelt ut, kanskje med sepia (brun/hvitt istedet for svart/hvitt), eller lignende.

5. For å klare å binde ordet «Prekambrium» sammen med betydningen, må vi se for, i dette tilfellet, hvordan urjorden så ut. Det første jeg ser for meg er vulkaner og masse tørt og varmt. Hvis vi kombinerer dette med den forfengelige sepia-brummen får, får vi noe slik som dette:

[1] [2] [3]

Ser du? Var det så vanskelig? Når du har fått øvd deg litt på dette, vil det etterhvert gå helt av seg selv, noe som uten tvil vil kunne hjelpe deg videre i livet.

Noen tips til slutt:
* Prøv å se for deg så konkrete ting som mulig.
* Bruk det første som kommer til hodet ditt. Selv om pre også kunne blitt «Presse» eller «Per», var det måten over å huske det på som funket best for meg, fordi det var det første jeg tenkte på¨.
* Bruk følelsene dine! Prøv å gjøre bildet så minneverdig som mulig, prøv å gjøre bildet i hodet så minneverdig som mulig ved å gjøre det morsomt, eller kanskje trist?

Hva syns du om denne metoden?
Hvilke metoder bruker du for å huske vanskelige ord?