Helene Fosse

Oppdras menn og kvinner til ikke å passe sammen?

Hvorfor har vi som et samfunn bestemt oss for å la kvinner og menn gå inn i forhold med hverandre med helt forskjellige forventninger til partnerskapet og hverandre? Hvordan tenker vi det skal gå bra? Hvorfor gjør vi vårt beste for å oppdra jenter og gutter til å bli kvinner og menn som ikke skal fungere sammen?

Tradisjonelt har menn lært at når han først har hooket drømmedamen, som regel en deilig dame med store bryster, helst ikke gløggere enn han selv, så er han klar. Da er han sikret sex i all fremtid, og status blant kompisene. Hun er tilgjengelig når han vil som ellers holder seg borte og er (selv om han ikke ser ut til å koble det) en erstatning for mor som kan vaske, lage mat og stelle og dulle for ham.

Kvinner har lært at når vi vokser opp at drømmemannen skal gjøre store, romantiske gester, fortelle oss hvor vakre vi er, og at vi er hverandres livspartnere som skal vie livene til hverandre. Giftemål er den hellige gral, målet med livet, og det vi lærer at vi føler oss ikke fullverdige før vi, i tillegg til den perfekte mannen, også har minst to barn. I motsetning til mannen, har hun av feminister fått beskjed at nå som hun jobber, skal begge to dele på husarbeidet. Dessverre har ikke menn fått memoet like klart.

Basert på disse tingene, hvordan er det meningen disse menneskene skal kunne ha et livslangt partnerskap når de får så mange forskjellige antagelser og forventninger til den andre? Det sier mengder om hvor sterk kjærlighet og forelskelse er som gjøre at utallige par klarer å trosse og gjerne avlære disse forskjellene.

Tenk hvor mye bedre alle i mann-kvinne-forhold hadde vært, om begge gikk inn i disse forholdene uten alle disse rare, ofte umenneskelige forventningene?

Dette er nemlig en av de veldig store fordelene vi i samkjønnede forhold har. Selv om vi får noen av de ikke-fullt-så-bra forventningene som tilhører vårt kjønn, har vi i hvert fall de samme. Det betyr at vi er mye friere til å fordele ansvar i forholdet etter hvem vi er som personer, fremfor hvilket kjønn vi er eller hvilket utstyr vi måtte ha mellom bena.

I et hetero-normativt samfunn som Norge, oppdrar vi jenter og gutter til å se svært forskjellig på kjærlighet og langvarige forhold. Hvordan forventer vi at de da som voksne skal kunne leve lykkelig sammen i alle sine dager? Selv som voksne får vi mange feilaktige ideer fra media, fra action-filmer til romantiske komedier. Heterofile mennesker har mye å lære av oss i samkjønnede forhold, som slipper å forholde oss til disse forventningene på samme måte.

28.03.19 | Feminisme, Skeiv

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.