Helene Fosse

Når komikere slår oppover

På engelsk heter det «punching opp», og dette er når komikere, gjerne politisk motivert, lar spøken gå på bekostning av de med mer makt enn seg selv. Det kan være regjeringen, eller majoritetsgrupper, som hvit, streit, og mann, som en selv ikke er en del av. For meg er dette komedie både på sitt beste og mest kraftige.

Komediens historie er full av fantastiske komikere som slår oppover. Noen prakteksempler er Saturday Night Live som til stadighet gjør narr av amerikanske politikere. The Daily Show med Trevor Noah, Full Frontal med Samantha Bee og Last Week Tonight med John Oliver er enda tre program som slår veldig mye opp når de vitser om nyheter og politikk. Trevor Noah, en svart mann, snakker veldig mye om rasisme og gjør til tider narr av oss ‘hvite folk’ for å få frem viktige poeng når det kommer til diskriminering av ‘ikke-hvite’. Det samme gjør Samantha Bee med menn. Både Noah og Bee er minoriteter i hver sin forstand, og drar nytte av dette når de slår oppover.

Hva med ved siden og ned?
Men hva med John Oliver fra Last Week Tonight? Oliver er en hvit, streit mann, som sannsynligvis får godt betalt av HBO. Dersom han han har brukt opp alle Trump-vitsene sine, hva kan han snakke om da? Vel, han kan definitivt slå bortover, ved å la spøken gå på bekostning av seg og de med samme privilegier. Betyr det at han ikke kan gjøre narr av kvinner, som ikke sitter med politisk makt? Jo, for å si det enkelt, John Oliver kan det. Oliver er en veldig flink komiker som vet hvordan han skal lande en vits uten å være en drittsekk. Forskjellen på når han slår opp og når han slår ned, er at når han slår opp kan han gjøre narr av de karakteristikkene som gjør at de er «over» ham. Dette funker ikke like bra når han slår ned. Altfor fort kan han ende opp med å bare gå inn i samme gamle sexistiske og rasistiske mønster.

Oliver slår ikke til med «kvinner hører til på kjøkkenet»-vitser som sin punchline, for det er han rett og slett for god til. Dersom han hadde bestemt seg for å slå nedover, for eksempel ved å gjøre narr av lesbiske kvinner fordi de alle er stygge og er sjalu fordi de ikke får ha sex med menn, hadde denne minoriteten (både i tall og representasjon) ikke hatt mulighet til å forsvare seg. Derimot gjorde han absolutt narr av Rachel Dolezal (en hvit kvinne som har løyet om å være svart), gjorde han absolutt narr av henne, men ikke spesifikt for at hun var kvinne. Om noe, var det det hvite privilegiet hennes han dro frem.

Den fantastiske besetningen på The Daily Show, med Trevor Noah i midten. Hasan Minaj til høyre for ham har forlatt showet for sitt eget på Netflix med navn The Patriot Act. 

 

Så nå skal du fortelle meg hva jeg kan vitse om?
Nå kan det sikkert virke som alt jeg ønsker å fortelle deg med pekefingeren hva du kan og ikke kan vitse om. Og det ønsker jeg egentlig ikke. For det første, handler ikke dette så mye om hva du kan og ikke kan vitse om, men heller om å bli mer bevisst. To, det er sant at alle regler er til for å brytes, er de ikke? Og absolutt alt kan faktisk brukes i komedie. Vil du ha en god standup-rutine om voldtekt, for eksempel, se Wanda Sykes «Detachable pussy.» Det skal derimot sies, av selv om alle kan vitse om voldtekt, er det ikke alle som får det til uten å virke som en drittsekk.

Ta opp vanskelige tema
Det beste med å bruke humor på denne måten, er at temaer som rasisme, sexisme, politikk og andre ømfintlige temaer blir lettere å prate om. Det er en av grunnene til at noen av de mest populære humorshowene, nevnt over, er så effektive når de tar opp ting som ellers kunne gjort at majoriteten ville følt seg defensiv. Komedie kan både lege i vanskelige tider, men også bringe vanskelige temaer frem i lyset hvor de kan bli snakket ordentlig om.

Å slå oppover, det å ta sikte på de med mer sosial og økonomisk makt enn en selv, er et svært kraftig verktøy i komedie. Det er selsvagt ikke slik at alle vitser trenger sikte opp, eller bort eller ned helle for den saks skyld. Likevel et eksempel på at noen slår oppover er når homofile forteller vitser om møtet med deres møte med heterofile. Vi er så vant til å høre heterofiles stereotypiske syn på hvordan homofile er, at å høre det andre veien er med på å normalisere homofile og minne oss alle på at skeive er like forskjellige som heterofile. Selvsagt kan du slå bortover eller nedover, men da må du huske at som ved voldtektsvitser kan selvsagt alle fortelle dem, men ikke alle klarer å fortelle en voldtektsvits uten å bli en douchebag av deg.

19.03.19 | Feminisme, Rasisme, Skeiv

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.