Helene Fosse

Ok, kanskje det ikke er så store nyheter akkurat. Vi har jo faktisk gjort det lenge (og forsåvidt gjort de lenge også). Tror du ikke på meg? Nei vel da. La meg forklare.

Ifølge en studie som ble gjort i Colorado vil en person som er høy bli eldre fortere enn en som er lav. For meg som er lav er jo dette selvsagt litt kult, da. Selv om det bare er snakk om sånn… en milliarddel av et sekund. Disse folkene skulle jo egentlig bare teste Einsteins relativitetsteori. Den sier nemlig at tyngdekraften spiller inn på tid. Jo mer tyngdekraft, jo senere går tiden.

Hvis dette er nytt for deg høres det sikkert ut som science fiction.

Likevel, det er egentlig ikke noe større tvil om dette enn det er tvil om at jorden går rundt solen. Ikke bare det, men denne kunskapen blir blant annet brukt til å få GPS’er til å funke. For at GPS’en din skal funke må nemlig klokken din og klokken til satelittene være helt synkrone. Siden satelittene er så langt fra jordens overflate, går tiden fortere for satelittene, og derfor går også klokkene deres fortere.

Det vil egentlig si at om du sitter i annen etasje og venninnen din i første, så går egentlig tiden fortere for deg. Forskjellen her er jo selvsagt så liten at du ikke legger merke til det. Om du virkelig ville ha prøvd ut dette måtte du ha oppsøkt et svart hull. Et svart hull har nemlig så sterk tyngdekraft at ikke engang lyset slipper unna. Hvis du da hadde nærmet deg dette svarte hullet, og venninnen din hadde sett på deg fra romskipet sitt, så hadde det for venninnen din sett ut som om du frøs helt og sluttet å bevege deg. For deg hadde det sett ut som om tiden gikk kjempefort, og antagelig hadde du blitt sur fordi venninen din ikke giddet vente på deg i fem sekunder engang!

Det eneste problemet med et svart hull er jo det at når du først er fanget av det svarte hullets tyngdekraft er det helt umulig for deg å unnslippe. Derfor hadde du endt opp med å bli spaghettifisert og mest sannsynlig dødd.

Kilde: Forskning.no

Divvy spoils t’ all ye mateys