Helene Fosse

I forbindelse med vegankravet har jeg funnet ut at det var en god idé å skrive et brev til mine lokale stortingsrepresentanter om hva jeg syn om det veganske mttilbudet i Norge i dag. Jeg håper dette kan inspirere andre vegetarianere og veganere til også å ta initativ til å si ifra. Vi har vært stille, angående urettferdighetene vi opplever hvor enn vi går, altfor lenge. Nå er det på tide vi roper høyt, for vi etterhvert begynt å bli en del.

Jeg skriver som veganer her, fordi jeg snart er å bli ansett som veganer. Jeg tror kanskje å vente til sommeren blir litt for lenge for meg å ha lyst til å vente.

Om du ikke vil skrive et brev, lik i det minste vegankravet på facebook! Enten du er vegetarianer, miljøbevisst, dyreaktivist, helsebevisst, religiøs, en med matrestriksjoner (laktose- og eggintolerant f.eks.) eller bare nysgjerrige og vil ha variert mat, eller kjenner og bryr deg om en person i en av disse kategoriene, kommer dette til å gagne deg.

Kjære politiker

For noen dager siden åpnet jeg webbrowseren min, og det første som møtte meg, var denne tittelen ‘NASA image shows New York City-shaped glacier about to split from Antarctica’. Jeg kjente en liten klump i magen da jeg klikket meg inn på nyheten, og så satelittbildet over den gigantiske isbreen. Hvis du ikke har lest det, kommer det ikke som en overraskele. Slike nyheter er tross alt altfor vanlige til at VG’s journalister kan bry seg.

Likevel, det at nyheter om Mette Marits flyskrekk og George Clooneys look-alike får flere klikk enn nyheter om de om den skremmende realiteten vi står ovenfor i dag, gjør ikke global oppvarming noe mindre sant. Politikerne gjør langt fra nok, og uten dere med makt her i landet går forann og legger til rette til at folk får den informasjonen de trenger for å ta informerte valg i hverdagen, kommer vi ingen vei. Det er derfor ekstra trist at vi, veganere, som faktisk prøver å gjøre noe på egenhånd, føler såpass med motstand. Samtidig som FN ber oss så pent om å spise mindre animalske produkter (http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet), møter vi vanskeligheter hvorenn vi går. Jeg har funnet ut at å avstå fra kjøtt, egg og melk er det letteste, og mest effektive jeg kan gjøre for å minske mitt CO2-fotavtrykk (for ikke å snakke om påvirkning av vannforurensning og nedhogging av regnskog). Kjøttindustrien forurenser mer enn hele transportindustrien tilsammen, men siden jeg bor på bygden med lite kollektivtransporten er jeg avhengig av bil for å kunne forflyte meg. Kjøtt og andre produkter av animalsk opprinnelse, på sin side, er det lett å klare seg uten. Det vil si, det er umåttelig enkelt å spise vegansk hjemme i ens eget hjem, men det helt umulig å få ordentlig og mettende mat med en gang jeg faktisk går ut døren. Det finnes kun en vegansk restaurant i hele Norge, og det er sjeldent en kan velge noe annet vegansk en litt grønn salat andre steder.

Jeg og andre er nå lei av å bli diskriminert, og krever endring. Derfor stiller vi oss bak Vegankravet – et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Vegansamfunn og norske veganbloggere, og vi jobber for følgende:
·             Fullveganske spisesteder i alle de store byene
·             Fullverdig vegansk mat i barnehager, skoler, sykehus og andre offentlige bygg
·             Veganske alternativer i alle restauranter

Dette hjelper ikke bare veganere, men også vegetarianere, miljøbevisste, dyreaktivister, helsebevisste, en del religiøse mennesker, folk med matrestriksjoner (laktose- og eggintolerante f.eks.) og nysgjerrige mennesker som ikke bare liker kjøttboller med brun saus.

Samtidig ønsker jeg en økt politisk vilje til å sette nordmenns matvaner på agendaen i forbindelse med miljøpolitikk, dyrevernshensyn og matfordelingshensyn.  Slik det er nå reflekterer ikke norsk politikk en slik vilje, noe som illustreres i at Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) får 68 millioner og Opplysningskontoret for meieriprodukter får 24 millioner (OFM), mens Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) får stakkarslige 8,6 millione årlig. En prioritering som reflekterer en ansvarlig holdning til miljø, dyr og helse savnes.

Les mer her:
Vegankravets nettside:http://vegankravet.wordpress.com/
Vegankravets facebookside:http://www.facebook.com/#!/pages/Vi-vil-ha-bedre-veganmattilbud-i-Norge/144875208964123

Jeg håper du tar til omtanke dette som er skrevet her. Jeg og andre veganere er vant til å bli sett på som rare, selv om det eneste vi gjør er å prøve å praktisere det vi tror på. Hadde veganisme vært en religion, hadde det aldri blitt tolerert.

Hilsen Helene Strømø Fosse