Helene Fosse

Dere som leser bloggen min fast vet sikkert at jeg går på en internatskole. Dette betyr at jeg bor på skolen min, ihvertfall i ukedagene mine. Desverre, siden jeg er vegetarianer, får jeg ikke noe mat. Skolen min har nemlig bestemt seg for at det er bare folk med legeerklæring som får spesielt tilrettelagt kosthold. Siden det er slik at om en fjerner kjøttet og fisken fra menyen her, så sitter en igjen met potet, har dette ført til at jeg rett og slett har sluttet å betale for maten. Nå har jeg et kjøleskap på det ørlille rommet mitt, og halve klesskapet mitt er fult med mat, siden det ikke kan stå på kjøkkenet på internatet (da hadde folk «lånt» det)

For at dette ikke skal være det første som kommer opp når noen googler skolen min (det er nemlig ellers en ganske grei skole) har jeg erstattet navnet med {skolen} og fjernet rektor navn. Ellers er mailen akkurat slik jeg sendte den. Grunnen til at jeg legger ut denne mailen er 1. fordi jeg brukte lang tid på den, og jeg håper jeg fikk frem noen gode poeng andre kan ta lærdom av (spesielt de på min egen skole), 2. fordi jeg håper andre skoler som kanskje er i samme situasjon som meg vil ta det opp med deres rektore.

Her begynner mailen:

Hei {rektor}

Jeg er vegetarianer, og jeg har funnet ut at jeg ikke kan spise måltidene jeg blir servert her på {skolen}. Dere har, som du vet, for ikke veldig lenge siden, bestemt dere for å bare gi egen egen mat til de med legeerklæring. Siden dere hovedsakelig serverer fisk og kjøtt med poteter som tilbehør, er det umulig for oss litt mer bevisste kostholdet vårt å ha en sunn, vegetarisk diett.

Dette syns jeg at er litt merkelig. Ikke bare er vegetarmat sunt, det er også nødvendig for planeten vår.

Som en kristen skole burde jo {skolen} absolutt gå for å ta hensyn til bærekraftig utvikling, og ta bevisste valg når det kommer til mat, slik at det ikke skal gå utover de fattigste av de fattigste, slik det gjør nå. Det er tross alt ingen tvil om hva bibelen har å si om fattigdom:

Vi måtte bare huske på de fattige, og nettopp det har jeg lagt vinn på å gjøre. (Galeterne, 2,10)

For jeg kjenner de mange overtredelser og de tallrike synder dere har gjort, dere som forfølger uskyldige folk, tar imot bestikkelser og driver fattigfolk bort fra retten. (Amos 5,12)


Sæl er den som har omsorg for de hjelpeløse; på ulykkesdagen frir Herren ham ut. (Salmene 41,2)

Den som er hard mot en stakkar, håner hans skaper, den som er mild mot de fattige, ærer Gud. (Ordspråkene 14,3)

Den som da virkelig er enke og står alene, hun har satt sitt håp til Gud og lever i bønn og påkallelse natt og dag. Men den som bare vil nyte livet, hun er levende død. (1. Timoteus 5,5-6)

Dette passer altså ikke helt inn med hva vi vet om husdyrbestand (hentet fra en rapport utført for Food and Agriculture Organization of the United Nations, kan leses i sin helhet her, gitt ut i 2006):

As we have seen, the livestock sector is a major stressor on many ecosystems and on the planet as whole. Globally it is one of the largest sources of greenhouse gasses and one of the leading casual factors in the loss of biodiversity, while in developed and emerging countries it is perhaps the leading source of water pollution.

Senere har FN sett seg nødt å be folk være så vennlige å bytte til en vegetarisk, helst vegansk diett. Ifølge the Guardian er «

 

A global shift towards a vegan diet is vital to save the world from hunger, fuel poverty and the worst impacts of climate change.

Som du sikkert vet er forurensning av vann et viktig tema innen diskusjonen angående bærekraftig utvikling, spesielt i u-land. Det har lenge vært et stort problem at mange mennesker ikke har tilgang på rent vann (du kan se den stigende statistikken her, ved «Mennesker uten tilgang til rent drikkevann»), og det har altså vist seg at kjøttproduksjon står ansvarlig for veldig mye av forurensningen. Når vi nå er blitt over 7 milliarder mennesker, kommer både mangel på mat og rent vann til å bli et enda større problem, og da har vi rett og slett ikke ressurser nok til å lage kjøtt. Ikke om vi vil ta hensyn til den fattige delen av verden. Det kan brukes så mye som 16 kg korn for å produsere 1 kg kjøtt, noe som sier seg selv at er sløsing med ressurser, spesielt hvis en begynner å legge til hvor mye energi, metanutslipp o.l.

Hva sunnhet angår, er jeg fult klar over at veldig mange ikke er opplyste når det gjelder vegetarmat. De tror gjerne at et vegetarisk kosthold mangler både det ene og det andre, og da spesielt proteiner. Likevel, om en ser på matportalen.no, er det tydelig at:

[e]t balansert sammensatt lakto-vegetarisk kosthold er […] sunt fordi det inneholder masse fiber, vitaminer og mineraler»

 

(legg merke til at et kosthold skal uansett være balansert, også for mennesker som spiser kjøtt, så dette er ikke noe som gjelder bare for vegetarianere).

Matportalen er, som du sikkert vet, et smarbeid mellom flere offentlige og falige instanser, blant annet Mattilsynet, Helsedirektoratet, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Veterinærinstituttet, Bioforsk osv.

Det er ikke noe anderledes når en kommer til Amerika:

It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases.

Nå er jeg kommet til det jeg vil frem til. Jeg regner ikke med at {skolen} kommer til å gå over til å servere kun vegetarmat. Likevel foreslår jeg at dere går frem som et godt eksempel. Det virker som om det er veldig lite snakk om global oppvarming og bærekraftig utvikling, og hvilken påvirkning dette har for oss og for u-land. Jesus snakket tross alt ikke om global oppvarming da han var her. Likevel, om en ser på hva Jesus sa for 2000 år siden, og så prøver å gjøre hva han sa da aktuelt for vår tid, ville han nok sagt en ting og to om hvordan de vestliges livsstil skaper og opprettholder fattigdom i andre. Jeg vet at jeg ikke er alene om å mene dette. Etter at jeg la ut et innlegg på bloggen min angående dette, havnet det ganske fort på VG’s forside, som førte til en god del responser, blant annet fra gatepresten (dette er bare et utdrag, hele kommentaren kan du lese under innlegget mitt her):

Jeg tror som deg at Jesus i dag ville vært opptatt av globale spørsmål. Urettferdige globale strukturer, menneskers egoisme og politiske begrensninger skaper og opprettholder fattigdom i verden i dag. Det er vanskelig å se for seg at Jesus, som i Lukasevangeliet proklamerer at han vil “sette undertrykte fri” og forkynne “et god budskap for fattige”, ikke ville hatt meninger om dette.

Hva med å begynne i det små, å kanskje ha noen vegetariske måltid nå og da (som ikke er pannekaker)? Dette er ofte mye billigere enn mat som inneholder kjøtt, sa da sparer dere penger også. Dere kan jo for eksempel støtte oppunder kjøttfri mandag, et utrolig bra prosjekt presentert av «Fremtiden i våre hender» og «Grønn hverdag». Om dere ikke vil noe annet, kan dere ihvertfall gjøre det enklere (les: mulig) å være vegetarianer på {skolen}, uten å måtte invistere i eget kjøleskap.

Til slutt vil jeg bare nevne for deg at det har vært veldig vanskelig for både meg og en annen vegetarianer på denne skolen, å få til en ordning for at vi skal kunne spise vegetrmat. Vi føler oss litt urettferdig behandlet og lite respektert når vi har prøvd å forhandle med dine ansatte. Vi har opplevd veldig lite sammarbeidsvillighet, og det er hele tiden vi som har måttet ta tak for å prøve å finne en løsning. Det har ikke vært noen forsøk på å finne en fornuftig løsning på problemet (vi kunne for eksempel ha fått brødmåltidene, siden det da er veldig lett å spise vegetarisk). Som du sikkert er klar over har vi endt opp med å få 1000kr rabatt på det som regningen sier at burde være 2700kr, for at vi da ikke skal få noen måltider fra skolen.

Vi er temmelig sikre på at om vi hadde sagt at å ikke spise kjøtt var en del av vår religion, hadde saken gått mye enklere.

Hilsen Helene Fosse