Helene Fosse

Hvis du noen gang trenger inspirasjon til noe, hva som helst egentlig, anbefaler jeg deg å lese sitat fra Mahatma Ghandi. Han var virkelig en av de viseste mennesker som har satt sine føtter på denne jord.

I dag fant jeg et sitat som jeg likte utrolig godt:

Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.

Disse «Live as if» begynner kanskje å bli litt klisje sammen med all dansingen og syngingen, men denne her, «Learn as if you were to live forever» gjorde at dette sitatet la seg ømt om hjerteroten min.

Hvis vi sammenligner vår tid her på jorden med tiden universet har eksistert, vil det være som å prøve å lære mest mulig om 17. mai ved å få se et eneste bilde fra hele dagen. Hvis du er veldig flink og nysgjerrig, vil bildet ditt inneholde alt fra bunader til kongen til is til tog. Hvis du ikke er fult så flink vil du kanskje bare få et ufokusert bilde av noen dressko.

Jeg lever for det ene bildet. For det store bildet. For at det skal bli så vakkert og innholdsrikt som mulig. Jeg har sjangsen til å bli kjent med en helt utrolig verden, og den lille tiden jeg har skal jeg virkelig bruke. Jeg vil kjenne universet, på godt og vondt, slik at om noen av de tusen milliarder millioner menneskene som aldri ble noe av, fordi jeg havnet her istedet, spurte «Hva fikk du se», vil jeg kunne fortelle dem en fantastisk historie, om hvordan noe så nydelig kunne springe ut fra nesten ingenting.

Ser du alle de små prikkene som ligner på stjerner?
De er faktisk galakser.

Jeg vil kunne fortelle om hvordan, i et ukjent urhav for lenge, lenge siden, hendte det noe som nesten kunne blitt kalt for et mirakel, noe som skilte vårt hjem fra alle de andre små steinkulene som svevde rundt oss. Jeg vil fortelle den heltemodige historien til alle de fantastiske skapningene som prøvde så godt de kunne å overleve, men som ble slått i bakken av Moder Naturs nådeløshet. Jeg vil ikke at det eneste jeg kan sa er «Vel… de hadde mobiltelefoner.» Jeg vil ikke at det eneste jeg skal sitte igjen med er noen lusne dressko, når jeg kan ha så mye mer.

Tenk på det. Du er utrolig heldig som er her. Før det ble født, skjedde det noe utrolig usannsynlig. På et eller annet vis, klarte hele verdens historie å ende med at dine foreldre, og dine foreldres foreldre møtte hverandre (eventuelt besøkte en sædbank). Vil du virkelig bruke opp denne ene sjangsen din på å sitte uvitende i skyggen når alt du trenger er å lette litt på sceneteppe for å få se det mest fantastiske showet du kunne ha forestilt deg?

The greatest show on earth har premiere nå. Du sitter her med gratis tilgang og backstagepass. Skal du følge Mahatma Ghandi inn i salen, eller skal du heller på Lady Gaga-konsert?

Kilde: Goodreads.com (sitat), Hubblesite.org (bilde: universet), Librarising.com (bilde: Mahatma Ghandi)