Helene Fosse

I Australia har de en type fugl med navn «grågartner». Grunnen til at de heter det er fordi hannen, når han skal tiltrekke seg hunner, lager en liten hage av steiner, skjell og benrester, samt en stor, tett stråportal. Første gang jeg leste om dette var i hakkespettboken for veldig langt tilbake siden. Jeg syns de hørtes kjempekule ut. Fugler som faktisk steller og pynter i hagen? Det er jo kjempestilig!

For ikke lenge siden bestemte en dude med navn Endler seg har at «Hey, hva om jeg ser på denne hagen… fra hunnens synspunkt!». Joda, det var en god idé fant han ut, så han prøvde det. Og vet dere hva han oppdaget?

Vet dere det?

Venstre: Grågartnerens hage Høyre: Grågartnerens hage etter at forskerne ødela den (Bilde: Forskning.no)

Han oppdaget at denne lille gartneren bruker hagen sin til å skape en optisk illusjon. Den legger stenene slik at hagen virker mindre, så når hunnene ser på hannen som står i hagen, virker han mye større enn han egentlig er!

Ifølge Endler er dette som fuglen lager kunst «fordi gartnerhannen skaper et visuelt mønster utenfor seg selv for å påvirke atferden til en tilskuer, og han gjør det helt selv.» Jeg må innrømme at jeg er enig med ham. Ifølge min definisjon på kunst er dette som grågartneren lager kunst.

Hva syns du?
Er grågartnerens hage en form for kunst?

Kilde: Forskning.no

Del