Helene Fosse

Jeg vil ikke være mann, og jeg har ikke lyst til å bli behandlet som en heller! Det betyr likevel ikke at jeg vil bli behandlet som en kvinne. Jeg er en Helene, og det er det som betyr mest.

Det virker som verden tror at feminisme handler om at kvinner vil bli behandlet som menn. Som om vi også har lys til å sitte med stinkende ben på bordet med øl i hånden og se på fotballkamp. Sorry, that’s not the case.

Jeg har ikke noe behov for å tøffe meg for verden, for å spille steintøff selv når jeg egentlig har det vondt. Jeg vil ikke slåss, gjøre alt jeg kan for å vinne i håndbakk, være god i fotball eller elske å spille COD. Men på samme tid vil jeg ikke at folk skal se ned på meg bare fordi jeg heter jente. Jeg vil ikke at folk skal bare anta at jeg liker å se på One Tree Hill bare fordi jeg har innovertiss.

Jeg er først og fremst en Helene!

På samme måte som du ikke bør dømme folk utifra hudfarge og religion, på verken godt eller vondt, bør du ikke dømme meg heller. Det er en klisje, så det burde være selvsagt, men det er det jo ikke!

Jeg merket veldig på folk hvordan de nærmest lo litt når de snakket om Susanne Sundførs «Jeg er først og fremst artist». Jeg skjems faktisk litt over hvordan noen av mine medbrødre og søstre ikke kan se hvor utrolig dette viktig dette er. Vi lever fremdeles i et samfunn med veldig bestemte kjønnsroller, og dette går utover alle som en, ikke bare oss kvinner.

Hva med gutter? Som hele tiden blir tvunget til å måtte være så grusomt mandige hele tiden. Bare det at «homo» og «femy» kan bli brukt som skjellsord sier jo sitt.

Poenget mitt er at feminisme handler ikke om at kvinner skal bli menn. Det handler om at vi først og fremst er mennesker, og kjønnet burde ikke si noe som helst om hvordan vi burde oppføre oss, hvilke egenskaper vi har også videre.

Jeg er ikke urealistisk, for jeg er fult klar over at det er noen ting som kjennetegner kvinner mer enn menn, og menn mer enn kvinner. Jeg vet også at det er fysiske forskjeller på oss. Men disse fysiske forskjellene, selv om de hindrer oss kvinner i å delta pøå lik linje med menn i de fleste olympiske grener, har ingenting å si på hvor flinke vi er til å synge eller hvor godt vi kan takle en sjefsstilling.

Ja, det er noen ting og egenskaper, noen personlighetsstrekk og preferanser som kjennetegner det ene kjønnet mer enn det andre. Men det betyr ikke at alle jenter er renslige og liker rosa, eller at alle gutter liker at T-skjortene deres lukter gymgarderobe.

Hva syns du om feminisme?