Helene Fosse

Ikke idiot, men ignorant

Ordet idiot og dets synonymer blir kastet rundt overalt. «Er du helt idiot som syns dette?» Som regel vil et bedre ord for dette være at noen er ignorante, så hva om vi alle begynte å si hva vi faktisk mente? 

Forskjellen på idiot og ignorant, er villigheten bak ordet. Når vi kaller noen idiot, betyr det at vedkommende er lite intelligent. Intelligens er ikke noe vi kan gjøre så mye med, og er heller ikke noe en bør kritiseres for. Noen er smarte, noen ikke fullt så mye, men alle på denne skalaen fortjener likevel å bli respektert.

Ignorans, derimot, er noe aktivt. Det handler om å bevisst velge å ignorere data, eller ikke sette seg inn i det. Vi er alle ignorante iblant, men noen av oss prøver mer enn andre å gjøre noe med denne ignoransen. Alt som skal til for å kurere en selv for ignoranse, er litt kunnskap. Å ha evnen til å ta bort alle fordommer en har og lytte. Hvis vi alle hadde akseptert at ignorans er noe en umulig kan unngå, og det er noe av alle er, hadde vi kommet veldig langt.  

Det er ikke noe galt i å være mindre intelligent. Det som er feil er å villig unngå å tillære seg ny kunnskap, og å stå for holdninger som tilhører fortiden. Ved å bruke ordet ignorant, åpner vi opp for at disse fint kan overkomme manglende kunnskap, såfremt de blir eksponert for denne lærdommen på riktig måte.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.