Helene Fosse

Dette er et introduksjonsinnlegg til veganisme for dere som ikke helt vet hva det er. De fleste forstår at vegetarianere ikke spiser kjøtt (ihvertfall til en viss grad) men med veganere er det litt verre.

Det viktigste først: En veganer er en person som ikke spiser kjøtt (ku, sau, fugl, fisk osv…), meieriprodukter (melk, ost, yoghurt) eller egg. En bruker heller ikke ull, skinn eller andre ting hvor dyr har blitt utnyttet.

Til dette svarer mange: Jeg kan forstå at du ikke vil spise kjøtt, men…

…hvofor ikke melk?
Akkurat som hos mennesker, må hunkuen også få barn/kalv for å begynne å produsere melk. Kuens svangerskapstid varer i rundt 9 måneder, og så vanligvis, blir kalven dratt bort fra moren så fort den er født, etter å ha fått litt råmelk, for at den ikke skal «ta melken fra oss.» Ikke lenge etter, vil en veterinær eller lignende komme og  Hvis kalven er en hunkalv, vil hun antagelig få samme skjebne som moren. Hun må stå inne rundt 70% av livet sitt, og vil slaktes når det ikke lenger tjenes penger på henne.

Mennesker er også de eneste dyrene som drikker morsmelk, ikke bare i voksen alder, men til og med fra en annen art. Det er ingenting spesielt med kuens melk, og vi kunne likesågodt ha drukket hyeners melk. Den eneste forskjellen på hyener og kuer, er at det er mye lettere å utnytte kuene. Alt en finner i melk, kan en få i seg på andre måter (proteiner fra bønner, kalsium fra mørkegrønne grønnsaker osv…)

Herfra

…hvorfor ikke egg?
Har du noengang lurt på hva som skjer med alle hankyllingene som blir født? Siden det blir født like mange hankyllinger som hunkyllinger, er dette et spørsmål de fleste bør stille seg. Svaret er: de blir drept. Siden det ikke er noe å tjene på hankyllinger, blir disse som regel gasset eller kvernet ihjel. Uansett hvilke egg du kjøper, økologiske eller frittgående, blir de overflødige hankyllingene drept. Det kan forresten nevnes at burhøns i Norge har omtrent et A4-ark å bevege seg på.

Akkurat som høner «legger» vi kvinner også egg, men hos oss går det under et annet navn, nemlig «mensen.» Det er ingenting naturlig ved å spise ubefruktede egg, og det er absolutt ikke helsemessig nødvendig. Proteiner kan en få plenty av fra bønner og belgfrukter, tofu (kan erstatte kjøtt i nesten hvilken som helst rett), grovt brød, frø (quiona er utrolig proteinrike) og nøtter.

Fra «Smaken av hund,» filmet i Norge. Bildet er hentet herfra.

…hvorfor ikke ull?
Alle sauers liv er planen at skal ende på slakteriene, og det blir også benyttet ull fra allerede slaktede sauer. Før dette må de fleste sauer tilbringe hver vinter i trange binger med nettinggulv. Så trange omgivelser fører til ubehag for sauer som helst skal ha minst 2 meter fra hverandre, men også sykdom. Lungebetennelse er veldig vanlig blant norske sauer. Ull er uten tvil noe som er veldig lett å erstatte, noe de fleste er klar over i dag. Det finnes plenty av syntetiske stoff, og jeg gjetter på at du allerede har flere plagg som ikke inneholder noe av animalsk opprinnelse.

 

Miljø og mennesker
For at en ku skal kunne lage melk, må hun få mat. Masse mat. Mesteparten av disse kaloriene går bare ganske enkelt til å leve, til å eksistere. Denne maten kunne som regel gått rett til oss mennesker, så hadde vi sluppet at så mye ressurser gikk tapt i dette mellomleddet. Kjøttindustrien forurenser mer enn hele transportindustrien til sammen, og på samme måte forurenser også melke- og egg-industrien, som jo er tett bundet sammen med kjøttindustrien.

Med 7 milliarder mennesker på kloden, er det ikke nok til at alle skal spise slik mange nordmenn og vestlige gjør i dag. Det sies at vi allerede har gått over streken når det kommer til hvor mye av jordens ressurser vi kan bruke, og at vi rett og slett ikke har nok mat til å mette alle.

Les hvorfor FN mener verden bør gå over til en kjøtt- og melkefri diett her.

Hentet herfra.

Veganere syns ganske enkelt at det ikke er noen grunn til å utnytte dyr, så hvorfor skulle vi, når det så ofte fører til lidelse? Ikke bare for dyrene, men for miljøet og for menneskene, og ikke minst for vår egen helse.

Kilder: Storfe hos Dyrevernalliansen, fjørfe hos Dyrevernalliansen, ull hos Norsk vegetar-forening