Helene Fosse

#1 Det er sunnere
Det kan umulig være noen tvil om at vi er i vesten spiser alt for mye kjøtt. Hvert år kommer myndighetene ut og ber folk om å spise mer grønt, og nå har de også tatt et skritt lenger og bedt oss begrense spesielt det røde kjøttet (f.eks. svin og storfe). Rødt kjøtt øker risikoen for Diabetes type 2, for hjerte- og karsykdommer og for tidlig(ere) død.

#2 Det er mer miljøvennlig
Ikke bare produserer beitedyr mye metan som er en langt mer skadelig drivhusgass enn f.eks. karbondioksid, men kjøttproduksjon tar opp mer plass og bruker mye mer energi enn annen matproduksjon. Faktisk, ifølge FN, står kjøttproduksjon for mer forurensing (målt i CO2-utslipp) enn det transport gjør. Det vil si at det er mer miljøvennlig å kutte dratisk ned på kjøttspising enn å slutte å kjøre bil.

#3 Det er billigere
Nå har jeg faktisk ikke prisene i hodet, men hvis du tviler på meg, er det bare å gå i butikken og sjekke: Du vil bruke langt mindre penger om du erstatter kjøttet i middagen din med f.eks. bønner eller kikerter.

#4 Verden vil få nok mat
Vi i vesten kan rett og slett ikke fortsette å spise så mye kjøtt som vi gjør når verdens befolkning øker så fort som den gjør. For at et dyr skal bli stort og sterkt trengs mat, mat som heller kunne gått til mennesker om det ble tilberedt anderledes.

#5 Det er ikke vanskelig
Mange tror det er vanskelig å lage et godt og næringsrikt måltid uten kjøtt. Mange tror at for å få i seg ting som proteiner og Omega-3, så må en spise andre dyr. Det stemmer absolutt ikke. Nøtter, bønner, frø, belgfrukter, soyaprodukter, kornprodukter, egg og melkeprodukter (kan bli erstattet av soyaprodukter) er alle veldig gode proteinkilder, og tro det eller ei, det er ikke fisken som lager Omega 3.

Her kan du lese mer om proteiner i en vegetarkost.

Ellers er jo internett fult av oppskrifter på vegetar-mat (som ikke bare er salat). En god plass å begynne kan være Kjottfrimandag.no. Kjøttfri mandag har faktisk blitt ganske så populært borte i Amerika, og nå har det også kjommet til Norge. På denne bloggen blir det hver mandag lagt ut en ny og inspirerende oppskrift på middag uten kjøtt.

#6 Det er mer dyrevennlig
Trenger jeg virkelig skrive noe her? Det finnes ingen human måte å drepe et dyr på, og om jeg hadde måttet velge, ville jeg heller ha spist en hjort som fikk leve fritt frem til plutselig *svart*, enn en ku som har stått i en bås halvparten av livet. Likevel, det er ingen garanti for at dyret ikke vil lide.

Hva tenker du om kjøtt og kjøttforbruk?
Visste du at å spise kjøtt var miljøskadelig?