Helene Fosse

Jeg beklager dette innlegget på forhånd. Det er ikke slik som dette jeg har tenkt å bruke bloggen min til… Det er bare, jeg er litt lei av folk kommenterer at jeg går rart, så jeg tenkte jeg skulle gi en forklaring på dette.

Grunnen til at jeg går rart er fordi jeg halter med begge bena. Grunnen til at jeg halter med begge bena (som er utrolig vanskelig. Heldigvis veksler det litt av og til) er rett og slett har veldig vondt i hofter og knær. Jeg har hatt det i over to år nå, men det var ikke før rett etter nyttår jeg faktisk oppsøkte lege. Som de fleste andre tenkte jeg at dette kom til å gå over av seg selv… Men ihvertfall, da var jeg begynt å bli drittlei av å ha vondt og av å ikke kunne være skikkelig fysisk aktiv uten at det gjorde at jeg ikke kunne bevege meg etterpå.

Jeg gidder ikke gå innpå detaljer, så for å si det så enkelt som mulig; Rett etter nyttår en gang oppsøkte jeg lege. Legen sendte meg til fysioterapaut, fysioterapaut til lege, lege til røngten, røngten til lege, lege til MR, og MR var jeg på i går.

Egentlig så skulle jeg ha ventet i noen dager på å få svar, men siden jeg har en så kul lege så fikk jeg faktisk svar i går.

Jeg har, kanskje, antagelig, Calvé-Legg-Perthes.

Hva sier du? Vet du ikke hva det er? Jeg må ærlig innrømme at det visste ikke jeg heller før i går. Kanskje det ikke er så veldig rart, sånn siden det er en nokså sjelden sykdom som her i Norge bare rammer 50 nye barn hvert år.

Ihvertfall, CLP er en lidelse som vanligvis rammer barn i 3-12-årsalderen. Litt flaut for meg at kroppen min failet så når den valgte ut en passende sykdom å troturere meg med, men det får da bare være.

Dette er hentet fra NHI:

«Calvé-Legg-Perthes sykdom oppstår omkring vekstskiven i lårbenshodet. Vevet her får ikke den næring det trenger på grunn av lokalt nedsatt blodtilførsel, og beinvevet begynner å dø (osteonekrose). Sykdomsprosessen medfører smerter og økende stivhet i hofteleddet. Etter hvert kan leddhodet ødelegges og smuldre opp. I løpet av noen måneder vil blodforsyningen normalisere seg og nye beinceller kommer til. Disse vil gradvis erstatte det døde beinvevet over 2 til 3 år.»

Jeg må innrømme at jeg ble direkte kvalm og uvell (nei, jeg overdriver ikke, jeg ble virkelig kvalm) av å lese det med at ben i hoftene mine har/skal smuldre opp. Likevel, jeg er nesten overlykkelig for å ha fått denne diagnosen (har ikke egentlig fått den enda though). En stund trudde vi nemlig at jeg hadde grunne hofteskåler, og at plagene mine kom til å være permanente. Hvis jeg virkelig har CLP så er det mest sannsynlig maks mindre enn et år igjen med dette her, og så bare valser de av gårde. Risikoen for kroniske plager er visst tilstede, men så vidt jeg har forstått det er den ganske liten. Det som er litt kjipt er det at risiokoen for dette øker både ved alder og ved det at jeg er jente… Ops.

Det kan hende at hoftene mine ikke tåler like mye som andres hofter når jeg er ferdig med dette, og jeg burde ikke velge et yrke hvor jeg må stå veldig mye. Jeg må heller helst ikke ha en veldig aktiv livsstil med mye gåing og lignende. Yrke er ikke noe problem, men det med aktiv livsstil, det svir litt… Jeg er egentlig veldig glad i å gå lange turer i fjellet, og gjorde det en del i sommer (selv om jeg endte opp med å ikke kunne gå etterpå).

Uansett, alt i alt er jeg egentlig ganske glad i dag. Selv om jeg har ganske vondt her jeg sitter nå, så er jeg egentlig begynt å bli ganske vant til det. Når jeg i tilegg kan trøste meg med at det antagelig går over om ikke så altfor lenge så kan jeg jo ikke være annet enn lykkelig ^^

Kidler: NHI.no

Edit; Grunnen til at jeg skriver om dette til bloggen fremfor å si det til folk er fordi jeg rett og slett ikke liker å klage. Oppi mitt hode er det å skrive dette er helt logisk, for da slipper folk å lure på hvorfor jeg går rart, da slipper de å spør meg, og da slipper jeg å føle at jeg bare okker og ynker meg over ingenting.

Divvy spoils t’ all ye mateys