Helene Fosse

Å spise mennesker. De fleste vil nok føle seg litt uvel bare ved tanken. Æsj! Men akkurat hva er det som er galt med å spise mennesker? Kan du forklare meg det?

Joda, å drepe et menneske for å spise de er uetisk. En kan kanskje tenke seg helt ekstreme situasjoner hvor å drepe kan være det eneste moralske valget. Ta f.eks. en massemorder som har tatt seg inn i en barnehage. Sitter du der med en sniper med hodet hans i siktet, er det ikke mye som skal til for at du skal fyre av, ihvertfall ikke når det kommer til ren og skjær etikk. Likevel, en må ikke nødvendigvis drepe for å spise et annet menneske. Hvis noen blir drept i en bilulykke, eller lignende, hvor det ikke er meningen at noen skal dø. Hva er det egentlig som gjør det uetisk å spise dette mennesket?


Hentet herfra.

Egentlig er det ingenting galt ved det. Ingenting. Joda, en kan prøve seg på «men familien kommer jo til å syns det er ubehagelig,» men annet enn det, er det ingen som kommer til skade. Ingen smerte å ta hensyn til. Ingrid Newkirk, presidenten i PETA, har testamentert kroppen sin til PETA, som hun foreslår at blant annet kan grille henne før de spiser henne. Er det da etisk rett å spise henne etter hennes død, og uetisk å ikke gjøre det?

Tenk på det: Vi er laget av akkurat det samme som dyr, og de som mener at kjøtt er sunt, burde det ikke være noe anderledes når det kommer til menneskekjøtt. Hvis du vet at personen som døde ikke har AIDS eller lignende, er det ingen helsemessig grunn til ikke å ta seg til rette. Hei, det er faktisk ganske miljøvennlig. Tenk på alt det proteinet som vil gå til spille hvis det bare råtner bort seks fot under.

Hvis vi sier at personen det gjelder døde på en måte ingen forutsett eller kunne ha forhindret, sier familien ikke har noe spesiell formening om hva du gjør med kroppen, vi sier organene som kan brukes er donert og det ikke er noe helsemessig grunn til ikke å spise mennesket forann deg, hva sitter du igjen med da? Jeg foreslår ikke at vi faktisk burde begynne å spise andre mennesker, men kan noen fortelle meg, hvorfor ikke?

De fleste syns dette er ubehagelig å tenke på. Vi har denne «æsj»-responsen inni oss som sier at å spise mennesker er galt. Denne er nok plassert der av evolusjonen, for det hadde ikke akkurat vært bra om vi, på Afrikas savanner for mange tusenvis av år siden, begynte å hakke løs på hverandre om vi ble litt sultne. Det er en ganske primitiv og enkel løsning som er ganske vanlig igjennom hele dyreriket. Likevel, prøv å tenke forbi denne innebygde responsen og fortell meg: Hva er egentlig uetisk med å spise et annet menneske?