Helene Fosse

Hvordan hjelpe en psyk venn som ikke vil ha hjelp

Det er vanskelig å være en god venn når vennen ens ikke ønsker hjelp. Likevel er det viktig å ikke gi opp dersom du har en venn som trenger å snakke med helsepersonell.

Også publisert på Mental Helses Psykobloggen 01.09.19

Jeg har fått flere spørsmål om hvordan en som venn skal stille opp for de en er glad i når en ser de trenger hjelp. Jeg er ikke helsepersonell, så dette kommer først og fremst fra et perspektiv som psykisk syk som selv syns det var vanskelig å spørre om hjelp. Jeg har likevel sørget for at en psykolog, Mats Johannessen, har sett gjennom det jeg her har skrevet, for å sørge for at det stemmer. Det er flere grunner til at dette kan være vanskelig, og vi skal gå gjennom dem en og en.

Det er skummelt å ta kontakt
Når en sliter psykisk, og spesielt dersom en har sosial angst, kan tanken på å ta kontakt med helsepersonell gjøre en helt kvalm. Da er det viktig du lar dem vite du kan hjelpe dem å ta kontakt, som å ringe til fastlegen for å få første time, bli med dem til legen, og så kanskje psykologen. Hvem som helst kan ringe og være med til lege og psykolog, Dersom det hjelper, kan dere avtale at dere går sammen til en time, og så kan hen bestemme seg da for om de vil fortsette eller ikke.

De nekter for at de er syke
Kanskje vennen din forteller deg at de har mistet all motivasjon og tenker mye på at de ikke orker å leve lenger, men når du spør om de kanskje skal oppsøke en psykolog, nekter de for at de har et problem. Kanskje de er redde for å bli sett på som gal eller merkelig. Da er det viktig at du som venn hjelper med å normalisere det å få hjelp for mentale lidelser. Det burde ikke være noe verre å få hjelp for en liten depresjon enn for en brukket fot.

De føler de ikke er syke nok
Har du hørt om bedragersyndrom? Dette er når en, spesielt i jobbsammenheng, føler at en ikke er god nok for jobben en har. Det samme er veldig vanlig å føle for syke mennesker. Kanskje vennen din føler problemet deres er for lite, og at andre trenger mer hjelp enn dem. Da er det viktig at du anerkjenner smertene deres, og sørger for å få dem til å forstå at det de gjør igjennom er tøft nok til at de fortjener hjelp.

De føler de ikke trenger det
Dersom hen har gjort seg opp en mening om at de ikke trenger psykolog, er det viktig å huske at psykolog-timer er ikke alltid sånn som på film. Hva og hvordan en jobber med en psykolog vil variere fra person til person. Det kan være vanskelig å se for seg det å legge ut om livet sitt til en fremmed person. Jeg husker selv første gang jeg ble henvist til DPS og fikk innkallelsen til første time i hånden. Det virket helt utrolig usannsynlig at det navnet på behandleren min skulle kunne hjelpe meg med den stormen jeg satt med. Det som er viktig er å få vennen din til å skjønne at det er verdt å gi det en sjanse. En trenger jo ikke å gå mer enn én gang til psykolog dersom en er skeptisk til at det skal kunne hjelpe. Si gjerne at du kan være med dem og vente på venterommet, og så kan du spandere en is på dem etterpå. Vis dem at det er viktig for deg at de gir det en sjanse.

Hva om det ikke er kjemi med psykologen? 
Det er viktig du er der for vennen din dersom det ikke skulle virke mellom dem og behandleren deres. Det er ikke alltid kjemien stemmer helt mellom en behandler og pasient, men det er ingen grunn til å gi opp. Min første psykolog endte jeg opp med å slutte å se etter 2. time, fordi han hadde glemt hvem jeg var og alt jeg hadde fortalt og brukte hele timen på å spør om jeg var “hun som hadde gått så mye ned i vekt” eller “hun som ingen menn likte”. Jeg endte opp med å gå tre år før jeg igjen turte å oppsøke hjelp, og jeg angrer så på alle de årene jeg gikk uten behandling. Sørg for at om første time ikke er som forventet, så analyser hvorfor det er, og om vennen din burde bytte behandler. 

…men ta også vare på deg selv
Det er grenser for hvor mye energi og tid du skal ofre for en annen person, så husk å ta vare på deg selv i det hele. Du kan ikke ta alle telefoner og bli med til alle timer. Det viktigste er at du hjelper helt i starten, for det er det første trinnet i å skaffe hjelp som er vanskeligst å ta alene. Dette er også viktig for at deres vennskap ikke skal bli et hvor du sitter som ansvarlig for å ta imot alt vanskelig vennen din går igjennom, når det er tydelig at her trengs det helsepersonell.

Felles for alle
Det viktigste jeg tror vil kunne hjelpe alle som er psyke men som av en eller annen grunn ikke oppsøker hjelp, er

  1. Anerkjenn og bekreft at det de sliter med er ikke normalt og at de fortjener og trenger hjelp om de vil komme seg utav det.
  2. Sørg for at det å skaffe hjelp blir så tilgjengelig for dem som mulig. Og til slutt,
  3. Gi dem tid. Tid til å mote seg oppe, til å venne seg til tanken på å få hjelp og tid til å forstå at de har et problem.

Hver person vil trenge forskjellig hjelp fra deg som venn, og vil antagelig ha en kombinasjon av grunnene over til ikke å oppsøke hjelp.

Er det andre grunner du kommer på at en kan ha for å unngå å søke hjelp? Hva er dine tips for å være der for en venn i nød?

02.09.19 | Mental helse

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.