Helene Fosse

Jeg er sikker på at du som leser dette minst en gang har vært i en situasjon hvor du skulle ønske at du kunne se på den andre personen om han lyger eller ikke. Det har ihvertfall jeg. Derfor har jeg samlet en del tips her, en del enkle punkter du kan ha i bakhodet.

En lyvhals som holde fingrene kryssetKroppsspråk
– Kroppspråket til en som lyger kan være stivt og med lite bevegelse sammenlignet med hvordan hun oppfører seg til vanlig.

– Mange tror at løgnere ser bort og prøver å unngå øyekontakt. På grunn av dette pleier løgneren ofte å spille ærlig ved å stirre intenst på deg. Husk at en ærlig person av og til kikker litt rundt seg.
– Personen som lyger har en tendens til å være borti ansiktet med hendene, helst munnen eller nesen, som for å hindre at løgnen kommer ut. Personer som lyger pleier ikke å røre hjertet/brystet med en åpen hånd.

– Personer som lyger er ofte veldig nervøse for å bli tatt. Personen begynner kanskje å svette og har kanskje noen plutselige bevegelser. De fleste personer har også skjulte signal som kommer frem når de er nervøse. Det kan f.eks. være å bite seg på insiden av munnen, fikling med briller, klø seg på låret osv. Disse signalene er nesten umulige å stoppe. Nervøse og uærlige personer er også ganske klumsete.

Følelser og selvmotsigelser

– Timing og varighet av emosjonelle signal er litt utenom det vanlige når folk lyger. Personen prøver kanskje å vise en følelse, f.eks. ved å smile, uvanlig lenge før smilet plutselig blir borte.

– Timingen er uvanlig mellom kroppspråk og ord. F.eks. når personen får en gave smiler personen etter at han har sagt «Jeg elsker det!» istedet for å smil mens han sier det.

– Når en person faker en følelse har hun lett for å glemme å bruke hele ansiktiet. F.eks. en ærlig person smiler ikke bare med munnen, men med hele fjeset. Det kan ses veldig godt på øynene som ofte smalnest. Å smalne øynene slik er nesten umulig å gjøre bevisst. Derfor, husk å legge merke til om personen bruker bare munnen når hun smiler.

Reaksjon og samspill
– En skyldig person blir ofte ganske deffensiv og kan prøve å legge skylden på andre. En uskyldig person er mer offensiv. Den skyldige kan også prøve å gjøre seg så liten som mulig for ikke å bli lagt merke til.

– En løgner har kanskje vanskelig for å stå rett ovenfor deg. Dette kan være lett å legge merke til på armer og ben som ofte peker helt andre plasser enn rett mot deg.

– En løgner kan ubevisst sette ting som bøker, kaffekopper og håndvesker mellom seg og deg som en slags barriere.

Verbalt
– Løgneren bruker ofte ordene dine når han skal svare,
f.eks. Deg: «Tok du den siste kjeksen?» Løgneren «Nei, jeg tok ikke den siste kjeksen»

– Personer som lyger prøver å spille på samvittigheten din ved å si ting som «Stol på meg, jeg gjorde det ikke» og «Tror du meg ikke?».

– Stemmen er anerledes enn den er til vanlig. Personen snakker kanskje fortere og med en mer monoton tone enn når hun er ærlig.

– En løgner har en tendens til å svare for raskt eller vente lenger enn vanlig når du spør dem om noe.

Annet
Mange av tingene over kommer du antagelig til å glemme ettehvert. Det viktigeste å huske er det at personen oppfører seg anerledes når han lyger. Derfor, legg godt merke til hvordan personen oppfører seg til vanlig. Du kan også prøve å skifte samtaleevne. En uærlig person vil bli mye mer avslappet og vil bli lettet over at du skifter tema. En ærlig persons kroppspråk vil derimot ikke endre seg noe særlig og han vil kanskje prøve å gå tilbake til det dere snakket om.

Huske at selv om personen du snakker med viser et eller flere av tegnene ovenfor betyr ikke det at hun lyger. Det er veldig viktig å tenke på at alle mennesker er forskjellige. Også, om du tror noen lyger, ikke begynn å anklage dem. Prøv heller å godsnakke med personen til han tilstår.