Helene Fosse

Hva er så galt med «blackface»?

Neste Halloween har jeg vurdert å kle meg ut som vår alles favoritt Beyoncé. Som hvit burde jeg vel da male huden min brunere så kostymet blir komplett? Dette kan virke helt uskyldig, en mener jo ingenting galt med det, og målet er jo å hedre Queen Bee så godt en kan. Dessverre har bruken av blackface en lang og mørk historie.

For 400 år siden ble kvinner over hele Europa jaktet på og drept. Hvorfor? Fordi disse kvinnene ble beskyldt for å være hekser. År etter, når borgerkrigen i USA var over, var det en ny “heksejakt” på gang. Denne gangen gangen var det svarte menn (og kvinner) som var ofre. Grunnen var ofte mistanke om å voldtekt av (les, ha vært i nærheten av) hvite, uskyldige kvinner. Akkurat som under hekseprosessene på 15-1600 tallet, var det ikke mye mer enn mistanke som skulle til for at dommen falt. Det var også samme motivasjon denne gangen: frykt. Hvite menns største frykt og usikkerhet var at svarte menn hadde vært i nærheten av deres uskyldige hvite kvinner, som de eide og selv kunne gjøre hva de ville med.

En hvit skuespiller i blackface iferd med å bli lynchet av «heltene» i The Birth of a Nation, KKK.

Dette er en av hendelsene i det som nå hedres som verdens første episke film: The Birth of a Nation. Her følger vi heltene våre, medlemmer av Ku Klux Klan, da de lyncher en hvit mann i svartmaling for å ha forsøkt av ha sex med en hvit kvinne. Hvorfor brukte de en hvit man i svartmaling spør du? Vel, vi kunne ikke ha noe av at en uskyldig hvit kvinne skulle være alene foran kameraet med en svart mann. Så godt som alle svarte menn som vises i denne filmen (og andre filmer fra denne tiden) er hvite menn i svartmaling.

Selv om Hollywood har vært flittige i bruken av blackface, må vi lenger tilbake for å finne den det som nok er blackface fødsel, nemlig minstrel-show.

Minstrel-show var kjempepopulære i USA, spesielt mellom 1840-1890. Disse showene inneholdt sketsjer, danseopptredener og musikknummer, hvor hvite underholdere malte seg svarte og karikerte svarte personer. Det ble ofte brukt brent kork eller svart fett. De malte ofte også på store røde lepper, litt sånn som dagens klovnemaling. Det trenger vel ikke sies at disse forestillingene ikke satte svarte personer i særlig godt lys. Tvert imot var de ofte dumme og naive, og snakket i en overdreven «plantasjedialekt».

“William H West’s Minstrel Show” (1899) Carroll Johnson, Tom Lewis, George B. Mack og Edward Howard er alle fire hvite menn i typisk «blackface».

Hvit mann i blackface på BBCs «The Black and White Minstrel Show» 1958 – 1978 (Storbritannia)

Sporene etter minstrel-show i amerikansk underholdning er dype, og det samme kan absolutt sies europeisk underholdning. Senest på 70-tallet var blackface å se på BBC med det nå beryktede The Black and White Minstrel Show. Her fikk du se dansenummer hvor hvite menn opptrådde i blackface. I dag er kanskje den biten som har overlevd best fra  Minstrel Showenes solskinnsdager å finne i våre animerte filmer. Visste du for eksempel av Mikke Mus sine hvite hansker har sin inspirasjon herfra? Snurre Sprett hadde også i sin tid på seg blackface.

Judy Garland, en av av Hollywoods største stjerner, brukte også i sin tid blackface i filmen Everybody Sings (1938). Her spilte hun en ung kvinne som prøver seg på en musikal hvor hun er i blackface, og blir dermed stjernen i showet.

I episoden «Southern Fried Rabbit» har Snurresprett på seg blackface og later so han er en slave: «Don’t beat me, massa, don’t beat me!»

Judy Garland i blackface for filmen Everybody Sings (1938)

Blackface har gjennom historien blitt brukt til å ekskludere og gjøre narr av svarte mennesker, og fremdeles hører en tilfeller av hvite mennesker som bruker blackface til å veldig bevisst være rasistiske. Å male seg svart for et Halloween-kostyme, eller for å lære barn om Kongo, kan virke uskyldig, men bare dersom en totalt ignorerer den lange historien bak. Verdens beste intensjoner kan umulig utslette blackface’s lange rasistiske aner. Nå er det ikke greit at voksne personer, som vet hvordan google kan brukes og som har fått med seg nyheter hvor dette dras frem, fortsetter å være ignorante på dette temaet. Hvis du faktisk bryr deg om Beyoncé eller kongolesere, lytt til hva svarte personer har å si.

Videre lesning:
Blackface: The Birth of An American Stereotype (anbefales!)
Liste over underholdere i Blackface (wikipedia)
The Black and White Minstrel Show med filmsnutter
Black-face.com (ikke la deg lure av 1999-vibes)
Minstrel Show (wikipedia)

12.02.19 | Rasisme

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.