Helene Fosse

Hva er egentlig meslinger?

Vi vet alle hva meslinger er, gjør vi ikke? Det minner om vannkopper, rammer for det meste barn, kan i verste fall være dødelig og har vært så godt som utryddet fra vesten i flere titalls år, takket være vaksiner. Sannsynligheten er liten for at du har vært borti denne barnesykdommen selv, men nå som meslinger er på vei tilbake, er det viktig å sette seg inn i hva denne sykdommen faktisk er. Dersom du er redd mesling-vaksinen kan forårsake autisme, er det ekstra viktig du vet hva du velger å utsette barna dine for ved å ikke vaksinere dem.

Svært smittsomt
Det første du må vite om meslinger er at det er ekstremt smittsomt. Meslinger smitter gjennom både luft og væske, og er faktisk en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til. Dersom noen med meslinger har vært i rommet du går inn i innen to timer, kan du bli smittet om du ikke allerede er vaksinert. Det finnes dessverre ingen behandling for meslinger, så den eneste måten å beskytte seg for å bli smittet er gjennom vaksinasjon.

Farlig og smertefult
Meslinger er også en av de farligste og mest ubehagelige barnesykdommene vi kjenner til. Meslinger fører i 40% av tilfellene til komplikasjoner som lungebetennelse, som er den vanligste grunnen til at barn dør på grunn av denne sykdommen. Komplikasjoner kan også føre til blindhet, øreinfeksjon, og hjernesvelling som igjen kan føre til døvhet og permanent hjerneskade. Komplikasjoner er vanligst hos spesielt utsatte grupper, som hos veldig unge barn (under 5 år).

Meslinger deles inn i to faser: den innledende fasen, og utslettfasen. Den innledende fasens syptomer begynner ca 10-14 dager etter at barnet er smittet. Denne kjennetegnes av forkjølelse, øyekatarr, lysskyhet, lett feber, tørr hoste og utslett i munnen. Denne delen av sykdommen er relativt mild, og varer i 2-3 dager.

Den påfølgende utslettfasen er den vi typisk ser for oss når vi tenker på meslinger. De røde prikkene som utgjør det klassiske mesling-utslettet begynner i ansiktet og bak ørene og sprer seg så utover resten av kroppen. Den lette feberen blir en høy feber på opptil 40-41°C. Denne perioden varer i rundt en uke. Dersom alt går som det skal, vil utslettet så forsvinne, men det er viktig å passe på, for en er gjerne smittsom i over en uke etter sykdommens symptomer er borte.

Men det er her de 40% som opplever komplikasjoner kommer inn. Noe av det farligste ved meslinger er at det setter ned immunforsvaret ens (på samme måte som det ikke er AIDS som er direkte fører til død, men det at immunforsvaret blir drastisk nedsatt). Dette gjør at andre sykdommer, som lungebetennelse og de nevnt over, samt hjernebetennelse, og bronkitt, veldig lett kommer seg forbi kroppens forsvarsmekanismer.

Er det en link mellom mesling-vaksine og autisme?
Nei. Det er absolutt ikke noe bevis for dette, og det til tross for at denne «linken» er usannsynlig mye forsket på, i mange forskjellige land av forskere med vidt forskjellige arbeidsgivere. Hvis du vil lære mer om hva som forårsaker autisme, anbefaler jeg denne TED-talken. La oss likevel si vaksinen faktisk kan føre til autisme. Sannsynligheten for dette vil da uansett være svært lav. Så godt som alle barn i Norge har fått vaksine mot meslinger siden den ble innført som kombinert vaksine med kusma og røde hunder i 1983 (den har eksistert i over 50 år), og i dag er forekomsten av autisme 1 autistisk barn per 1000 barn. Det er stor enighet om at autisme er hovedsakelig genetisk, så bare en liten brøkdel av dette kan, dersom en aksepterer premisset at vaksiner kan føre til autisme (noe vi, igjen, har forsket mye på og har vist gang på gang at ikke er tilfellet), potensielt skyldes på vaksiner.

Autisme har eksistert i årtusener, lenge før vaksiner, men det er ikke før nylig i forbindelse med at psykologi er blitt mer anerkjent og kunnskapen rundt mental helse har økt at også mildere former for autisme som asperger (1994) har blitt en diagnose. Dette øker antall autister siden flere blir inkludert under betegnelsen. Mange med autisme, og spesielt asperger, mener autisme ikke er en ‘lidelse’ eller ‘sykdom’, men mer en annen måte å tenke og fungere på (det stopper selvsagt ikke vanskeligheter i forhold til folks fordommer og ignoranse, spesielt når personen med asberger er et barn). Jeg har svært gode venner med asperger, og det er trist å høre folk er så redde for at barna deres skal bli slik som dem at de risikerer både sine egne og andre barns helse, spesielt når det ikke er noen faktisk forskning som viser det er link mellom vaksiner og autisme. Igjen, tvert imot.

Foreldre utsetter barna sine for å kunne få hjerneskade, andre funskjonshemminger, og i verstefall død, i frykten for autisme.

Meslinger er en svært farlig barnesykdom hvor så mye som 40% opplever komplikasjoner. Blant de mest utsatte for komplikasoner er barn under 5 år, og disse leder i værstefall til permanent hjerneskade eller død. Det er fult forståelig at foreldre ønsker å beskytte barna sine så godt de kan. I dagens samfunn, hvor nesten ingen av oss har sett barn med meslinger (takket være vaksiner), men alle har sett barn med autisme, er det kanskje ikke så rart en er mer redd for sistnevnte? Ihvertfall når det føles mindre som et aktivt valg å avstå fra vaksinering «bare i tilfelle»? For å gjøre opp for dette må vi alle sørge for å huske hva meslinger faktisk er igjen, og at dette er langt mer skremmende enn autisme noengang kommer til å være. Ingen barn trenger å bli utsatt for meslinger, så dersom du velger utsette ditt barn, vær klar over hvilket valg du har tatt på deres vegne. 

Meslinger (Norsk helseinformatikk)
Meslingvaksine – veileder for helsepersonell (Folkehelseinstituttet)
Meslinger (Helsenorge)
Measles, Mumps, Rubella Vaccination and Autism
A Nationwide Cohort Study
 (stor dansk studie på MMR-vaksinen)

Bildene er Public Domain hentet fra CDCs bildebibliotek
Klikk på bildet for mer info om det på CDCs nettsider.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.