Helene Fosse

Spiller du tetris? Det gjør ikke noe. Det kan godt hende du har lagt merke til denne effekten allikevel, enten det er Sims, Assasins Creed, Bioshock eller Playing with fire.

Tetriseffekten er et fenomen som har oppstått hos folk som har spilt for mye tetris. Disse menneskene kan begynne å se for seg gjenstander i virkeligheten som tetrisbrikker, og begynne å se for seg hvordan de passer sammen. De kan også begynne å drømme om tetris, og se tetrisbrikker når de lukker øynene.

En annen ting som kan skje, som ihvertfall jeg har opplevd, er at jeg ikke klarer å slutte å spille tetris, selv når jeg går fra det. Jeg hadde en periode hvor jeg gikk rundt og spilte tetris i hodet mitt hele tiden. Dette var til tider fryktelig forstyrrende, spesielt når jeg prøvde å konsentrere meg om ting, eller når jeg snakket med venninnene mine. Problemet var egentlig det at jeg liker å utfordre meg selv, så brikkene jeg så for meg at kom passet selvsagt aldri inn, så da ble det jo utrolig vanskelig når jeg da måtte finne ut hvor den skal være. Å aldri klare å slutte å spille tetris i hodet ble etterhvert utrolig slitsomt, så da ble det til at jeg bannet dette spillet en god stund.

Som nevnt gjelder ikke tetriseffekten bare for folk som spiller tetris, men også for andre spill og aktiviteter også. I begynnelsen av hver sommerferie, bestemmer jeg meg alltid for å gjøre noe helt uten mål og mening, noe som jeg virkelig, VIRKELIG ikke kommer til å få noe fornuftig ut av senere. Da blir det ofte til at jeg ender opp med å sitte til kl 5-6 om morgenen og spille Sims. Når jeg da endelig forteller meg selv at «Herlighet Helene, dette går ikke! Nå MÅ DU faktisk gå og legge deg!» så ender jeg opp med å drømme i sims. Ja, jeg drømmer i sims. Når noen har budd en plass en stund hvor de snakker f.eks. spansk, så begynner kanskje folkene i drømmene deres å snakke spansk, og slik er det med meg også. Alle folkene i drømmene mine blir til sims-figurer.

Dette fenomenet er faktisk så vanlige at det er blitt gjort forskning på det. Folk med Anterograde amnesia (har ikke kortidshukommelse, folk som har sett Memento vet hva jeg snakker om) har rapportert at de har drømt om fallende brikker, selv om de ikke klarer å huske at de har spilt tetris. Dette kan tyde på at tetris dermed er en separat form for hukommelse. Annen forskning, som jeg har skrevet om tidligere, viser at tetris også kan hjelpe menneske å glemme traumatiske bilder.

Har du opplevd tetriseffekten noengang? Eller syns du jeg virker gal?

Kilde: Sciencemag, Wikipedia