Helene Fosse

Enten er du jente-jente, eller så er du «en av gutta.» Mange jenter i dag syns ikke helt de passer under tittelen «jente,» uten at det er snakk om transer. De syns det er stas å bli kalt «en av gutta,» og vil heller spille PS3 enn å se på frustrerte fruer. Hvorfor er det bare Greys Anatomy som skal være jentete? Hvorfor heter action-filmer «gutte-filmer,» når det er så mange jenter som liker dem?

Jeg er nok en av dem som fort kan bli kalt «en av gutta.» For å ta et eksempel: Som roomien minner flink til å kommentere, er filmhyllen min full av det hun kaller «svarte filmer» (referanse til fargene på covrene.) Det er action, fantasy, thrillere, skrekk, science fiction, med et lite innslag av animasjonsfilmer fra Disney og Dreamworks. Det folk kaller typiske jentefilmer, som romantiske komedier og chick flicks finner du pent lite av (med det flotte unntaket Love Actually.) Har jeg en «guttete» filmsmak? Det syns ikke jeg, og jeg vet jeg ikke er alene blant jenter av å måtte holde tilbake latteren på slutten av hver Greys Anatomy-episode, når alle karrakterene har et eller annet de gråter av. Hvorfor må vi ta til takke med å kalle smaken vår «guttete?» Hei, jeg er en jente, så betyr ikke det at smaken min per definisjon er filmsmaken til en jente?

Filmsmaken min er bare et eksempel. Jeg er også glad i å spille play station 3 (Sing-star teller ikke) og gidder sjeldent sminke meg. Jeg bryr meg om hvordan jeg ser ut, men jeg må ærligt innrømme, uten å skjems, at mote ikke er noe jeg bryr meg for mye om. Jeg har mange guttekompiser, og syns det er mye kjekkere å se en serie eller bare herje rundt med dem, enn å snakke sladder. Jeg kan tenke meg at mange gutter ser på meg, og andre jenter som minner om meg, som kul og som «en av sine.» En bro, som Barney så fint sier det.

Det syns jeg er veldig dumt.

Jeg har ingenting imot gutter, men jeg syns det er trist at kjønn har blitt til en slags krig, hvor mennesker blir delt inn i to lag, og enkelte jenter blir som «dobbeltagenter.» Jeg syns det er trist at enkelte jenter stolt sier «jeg er en av gutta,» eller «jeg er en litt sånn gutte-jente.» Jenter med trøkk i er like mye jenter som rosa-jenter. En gutt, ihvertfall her hvor jeg bor, kunne aldri sagt «jeg er en skikkelig jente-gutt jeg» og fått den samme respekten. Selvsagt ikke, for selv om mange sier vi har likestilling i Norge, er det ikke tvil om hva som er det svake kjønn. Jeg ser ikke på det som positivt om du sier jeg er guttete, og jeg ser heller ikke på det som noe negativt. Nei, om jeg blir fornærmet, er fordi du tror at jeg syns det er stas. Jeg hadde heller ikke blitt irritert på deg om du kalte meg lesbisk, med mindre du bruker lesbisk som et skjellsord (eller om gutten jeg er forelsket i står ved siden av deg.)


Tegnehannes fremstilling av hva kvinnedagen egentlig handler om.
Les innlegget det genialt morsomme innlegget her!

Jeg er stolt av å kunne si at jeg er en skikkelig jente, 100% faktisk. Yndlingsserien min er Doctor Who, og yndlingsspillet mitt er Heavy Rain. Ikke prøv å dra meg med på Friends With Benefits eller Bridesmaids, med mindre du vil jeg skal sovne. Du må gjerne fortelle meg om du har noe på hjertet som plager deg, og jeg er et veldig følsomt mennesker, men ikke forvent at jeg gidder å snakke drit om noen. Jeg har ingenting imot litt smågrove vitser (såfremt de ikke er kvinnediskriminerende), men for all del, ikke spørr meg hva som er in denne våren. Jeg er et rasjonellt menneske, og baserer livssynet mitt på logikk fremfor følelser, og syns vitenskap med dinosaurer og astrofysikk og hele pakka er kjempespennende. Ingenting av dette er på tross av at jeg er jente, og heller ikke fordi. Det er fordi jeg er Helene. Jeg er først og fremst kvinne.

Pose-off på skoledassen. I dag er russens gutter jenter og russens jenter
gutter her på skolen min, så jeg følte det var passende å skrive om dette.
Jeg var litt redd for at andre ikke skulle se jeg hadde kledd meg ut,
så jeg måtte ut med eye-lineren og tegne på skjegg
(ulempen med kort hår og internat-skole-stil).
Likevel, jeg er stolt over å være jente.

Konklusjonen er, vær stolt over den du er. Ikke føl at du er noe mindre jente fordi du gjør ting folk ser på som «guttete.» Du trenger ikke fortelle grove, mannsjåvenistiske vitser, eller late som om du syns det er morsomt når andre slenger dem i trynet på deg. Når kvinnedagen kommer, feir den gjerne med «jentekveld» med pizza og en actionfilm som Flight Plan eller Salt (hovedrollen ble skrevet for en menn, men så endte Angelina Jolie opp med å ta den, les mer her). Og dere gutter; slutt å dele jenter inn i kompiser og venninner. La alle sammen bare hete «venner», og ikke la jente-vennene dine tro de må være kvinnediskriminerende for at du skal respektere dem.