Helene Fosse

Er det å barbere leggene anti-feministisk?

Vi har alle hørt stereotypen om hårete feminister. Feminister mener nemlig at vi alle bør ha et valg når det kommer til å fjerne hår som vokser helt naturlig på leggene våre. Enkelte moderne feminister mener at så lenge en velger selv å barberer leggene, er dette feministisk. Så hva er det egentlig feminister mener? Er det anti-feministisk eller feministisk å barbere legghårene dine?

Sannheten er at sånn som samfunnet er nå, har ikke kvinner mye valg. Med det enorme sosiale presset på at vi skal være hårfri alle andre steder enn på hodet, er ikke det å barbere seg noe en faktisk velger, men noe en enten gjøre, eller forberede seg på de sosiale konsekvensene.

For noen år siden var jeg ute på tur i lysløypen ved Dragvoll oppe i Trondheim. Det var tidlig vår, og jeg hadde legger fulle av hår deretter. Jeg bestemte meg i siste liten for å ha shorts, og fortalte meg selv at jeg er jo feminist, så litt legghår bryr da ikke meg. Det tok ikke lang tid før jeg angret. Hver gang jeg gikk nær en person var jeg livredd for at du skulle se ned på leggene mine. At de skulle se hvor skitten og ekkel jeg var. Det var som å gå naken, helt eksponert, å la andre mennesker se kroppshår på meg.

Mange av oss ciskjønnede jenter er ikke mer enn 10-11 år når vi første gang blir vist hvordan vi skal fjerne «uønsket» hår på kroppen vår. Når jeg tenker på at denne formen for kontroll over kvinners kropper begynner så tidlig, blir jeg helt uvell. I et land hvor 90% av voksne kvinner (ren gjetning) barberer seg, og utrykker avsky for seg selv når de ikke har gjort det, vil unge jenter selvsagt emulere dette.

Jeg skulle ønske vi hadde et valg når det kom til det å barbere legger, armhuler og andre steder på kroppen, men det har vi virkelig ikke. Likevel mener jeg heller ikke at det er anti-feministisk, selv om det kanskje er mer feministisk å la være. Men å begynne å sammenligne slik er ikke særlig produktivt.

Det er ikke feministisk å «velge» å ikke barbere leggene. Men det er helt OK. Det aller meste vi gjør er ikke feministisk. Det viktigste er at vi alle kjemper for at vi alle faktisk kan få et reelt valg om vi vil barbere oss eller ikke, og at vi støtter de som lar leggene være i fred.

19.08.19 | Feminisme

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.