Helene Fosse

Mandag, 20. september, erklærte jeg ovenfor meg selv at jeg skulle bli lakto-ovo-vegetarianer. Planen var egentlig å få en rolig overgang, men jeg har altså ikke spist kjøtt på over en uke. Det har bare rett og slett ikke fristet så mye. Ikke engang når vi hadde pizza på lørdagskvelden og jeg endte opp med å sitte å spise salat (jeg liker virkelig ikke salat sånn forresten. Det gjør meg kvalm). Maten har altså ikke vært så altfor stort problem.

Ok, jeg må innrømme det… at når jeg tenker på at jeg kan aldri mer spise en skikkelig burito eller at jeg aldri kommer til å få smake sushi med fisk (har alltid hatt lyst til å spise dette), så blir jeg litt trist.

Likevel, det er faktisk ikke et så stort problem som jeg trudde det kom til å bli.

Noe jeg ikke tenkte over når jeg bestemte meg for å bli vegetarianer, det var hva folk kom til å si. Så lenge jeg kan huske har jeg respektert vegetarianere. Det er en ting å si at en mener noe, det er en annen ting å la det forme så til de grader hvordan en lever livet sitt. Mange folk syns barnearbeid er feil (og med god grunn!), men det er få som prøver (eller prøvde for de saks skyld) å holde seg unna butikker som H&M selv om de i fjor ble anklaget for å ha brukt bomull som kan ha blitt plukket av barn.

Poenget er, når jeg, en sjelden gang, forteller folk at jeg er vegetarianer, lager de som regel en rar grimase. Noen virker nesten som om de tar det personlig at jeg ikke vil spise kjøtt! (Er det her jeg skal klage over at hvis jeg hadde kalt vegetarianisme min religion, så hadde folk antagelig vært greie?) På grunn av dette prøver jeg egentlig å la være å fortelle dette til folk. (Ironisk hva? At jeg skriver dette på bloggen?)

Selv om jeg ikke liker å måtte fortelle folk at nei takk, jeg spiser ikke kjøtt, så føler jeg meg både fysisk og psykisk bedre. Det jeg legger best merke til er det at jeg har mistet helt snopesuget. Før gikk jeg hele tiden rundt og hadde lyst på noe søtt. Jeg klarte nesten ikke å holde meg unna snopeskapet mitt! Men nå… jeg har en hel stor bærepose med snopp og chips som ikke bare ikke frister; tanken på å spise det gjør meg faktisk litt kvalm.

Jeg har også mye bedre samvittighet ovenfor min egen kropp. Når jeg spiser mindre kjøtt, ender jeg opp med å spise mer grønnsaker. Det frister faktisk mer også. Dessuten, nå når jeg ender opp med å måtte lage en del mat selv (for de som ikke vet det går jeg på internatskole), og jeg har mer lyst på sunn mat enn junkfood og snop, ender jeg opp med å finne nye måter å lage god og sunn mat enda bedre på en veldig enkel måte.det er ikke vanskelig. De fleste jeg kjenner er fullt klar over at jeg egentlig ikke er flink til å lage mat. Det eneste som trengs er den lille kreativiteten som absolutt alle har.

Fremmedordbok
Lakto-ovo-vegetarianer – En som ikke spiser kjøtt (ikke fisk heller), men både drikker melk og spiser egg.
Vegan – En som ikke spiser noe som helst som kommer fra dyr.
Pescotarianer – Blir ofte blandet med vegetarianere. Dette er folk som, når det gjelder kjøtt, bare spiser fisk og annen sjømat.

Hva hadde du gjort om noen fortalte deg at de var veggiser?