Helene Fosse

Er en brann er en brann er en brann. Men er det nok å si at en brann er noe som brenner? I går var jeg, to kompiser og lillebroren min på gutteinternatet til tredjeklassingene. Til vår store overraskelse [/ironi] la vi merke til en dørsprek som det så ut som noen hadde prøvd å holde en tent fyrstikk inntil. Det var omtrent 5 centimeter med svart dør/dørkarm. Dette satte igang en høyst interessant debatt. 

Vi kan alle være enige om at for at det skal være en brann, er det noe som må brenne, eller hva? Men betyr dette at alt som brenner er en brann? En fyrstikk brenner, men betyr det at det er en brann? Kan du si du startet en brann, bare du hadde tent på et stearinlys? Jeg vil påstå at nei, det kan du ikke si.

En annen ting er kontroll av flammer. Hvis en har fyrt opp i peisen, pleier en ikke si at «det er en brann i huset.» Likevel, med en gang teppet ved peisen tar fyr, og vi ikke lenger har kontroll, er det en brann. Selv om det kanskje er mindre flammer, er det fortsatt en brann, fordi det var ikke meningen at teppet skulle ta fyr, og fordi du ikke har kontroll.

Dette på sin side, er garantert en brann. Foto: Meg

Men bare fordi en ikke pleier å si at det «er en brann», betyr ikke det at det ikke heter det, kan en kanskje argumentere med. Det gir mening. Vel, sånn bortsett fra at definisjonen på ord ikke kommer ann på hva som står i ordboken, men hvordan ord bli brukt. Til og med ordbøker er tross alt uenige om hvordan ord skal defineres. Det er fordi å fange essensen og følelsen av et ord, ved å bruke noen få andre ord, er tilnærmet lik umulig.

Konklusjonen min er den at spørsmålet «Brann» eller «Ikke brann» er et fint eksempel på soritesparadokset. Et annet eksempel er kornhaugen. Et korn er ikke en haug. To korn er heller ikke en haug. En million korn er garantert en haug. Når går kornene fra å være en haug til ikke å være en haug?

Å bare svare på spørsmålet med «Det er et paradoks» virker for meg litt som å ha gitt opp. Kanskje noen klarer å finne et bedre?