Helene Fosse

Ellen DeGeneres – den uventede aktivisten

Ellen DeGeneres hadde aldri noen plan om å bli en LHBT-aktivist. Alt hun ønsket var å få folk til å le. Likevel, som mange andre som tilhører minoriteter, hadde hun ikke noe særlig valg. Da hun kom ut som lesbisk både i sitt eget liv, og som sin karakter i sitcomen sin Ellen, ble dette historisk. Helt uventet endte hun opp som aktivist og representant for alle lesbiske.

For en stund siden oppdaget jeg en liten intervju-serie kalt 7 minutes in heaven. Premisset er enkelt: en komiker (Mike) intervjuer diverse kjendiser i et skap, og hvert intervju ender med et ganske kleint kyss. Da Ellen ble intervjuet, kjørte de en slags ord-assosiasjon hvor Ellen skulle si ja eller nei på hvorvidt hvert adjektiv passer til henne. Da Mike sa «Aktivist,» nølte Ellen en stund før hun svarte «Accidentally».

I’m not an activist; I don’t look for controversy. I’m not a political person, but I’m a person with compassion. I care passionately about equal rights. I care about human rights. I care about animal rights.

Ellen Degeneres

Ellen, som i sitcom-karrakteren, kom ut i den nå berømte «The Puppy Episode.» Denne ble vist på TV 30. april 1997. Det var mye rykter både om karakteren og DeGeneres egen legning som ble bekreftet da produksjonen av episoden satte igang. I episoden holdt hun en liten monolog til «Susan,» selv skeiv, om hvor vanskelig hun syns det var å si hun var homofil. Hun lente hun seg over en informasjonsdesk hvor hun endte opp med å si «I’m gay» rett inn i et høyttaleranlegg.

Dette ble dessverre møtt med mye negativitet. Episoden ble nasjonalt nytt. Kristne konservative grupper gjorde alt de kunne for å påvirke ABC til å kansellere episoden og for å få sponsorer til å trekke seg. J. C. Penney, Chrysler og Wendy’s bestemte seg for å ikke reklamere under «The Puppy Episode», hvorav sistnevnte trakk seg fra å reklamere under Ellen på en permanent basis. Televangelist og prest Jerry Falwell kalte Ellen for «Ellen Degenerate.» Laura Dern, kjent fra Jurassic Park, som spilte Susan, fikk mye kritikk for å ha vært med i episoden, og endte opp med ikke å få jobb det påfølgende halvannet året.

Heldigvis hadde showet så gode seertall at det ble fornyet med en ny sesong, men fra da av, på grunn av de farlige lesbiske overtonene, startet hver episode med en «parental advisory warning,» noe DeGeneres selvsagt ikke satte særlig pris på. Denne sesongen ble også kritisert for å være «for homo», og det overrasker nok ikke at dette ble siste sesongen av sitcomen. Ellen selv har flere ganger sagt hun mener showet ble kansellert på grunn av denne hendelsen.

Det var heldigvis ikke bare kjipe reaksjoner. Da episoden skulle vises, oppfordret GLAAD (en skeiv media-organisasjon) til «Come Out With Ellen»-hjemmefester. HRC planla å sende ut 300 «Ellen Coming Out House Party»-sett, men på grunn av høy etterspørsel ble det 3,000. Dette ble den mest sette episoden av Ellen, og den vant to Emmys og en Peabody. DeGeneres selv vant en GLAAD Mediapris det påfølgende året, noe som uten tvil var veldig fortjent.

Det er ikke å ta for hardt i å si at dette var et av de mest innflytelsesrike øyeblikkene i TV-historien, og det sier enormt mye om hvor høyt elsket Ellen er og var at karrieren hennes overlevde dette. Selv om hun nok skulle vært alle de negative reaksjonene foruten, er Ellen heldigvis klar over hvor viktig dette øyeblikket var for de utallige skeive som satt over hele USA og fikk se seg selv i dette herlige mennesket.

«It was a huge step in my life. I think people sensed the honesty in it. I think it helped a lot of people, and still to this day I hear about parents and children being able to have an honest conversation through watching that show. That’s ultimately what television can be: It can get conversations started.»

Ellen DeGeneres

Ellen mente aldri å bli en aktivist, men fordi hun var lesbisk, ble hun tvunget til det. Å velge mellom å bli i skapet eller ikke, er ikke et reelt valg. Alt Ellen ønsket var å gjøre folk glade, å få dem til å smile, le og danse. Hun er ikke alene om å bare ønske å leve livet sitt autentisk. De fleste som tilhører en minoritet ender opp med å måtte blir aktivist for seg selv, å måtte stå opp for seg selv og sine rettigheter.

Les videre:
How Ellen DeGeneres Helped Change The Conversation About Gays (både tekst og audio)

02.04.19 | Skeiv

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.