Helene Fosse

Pass på jenter, dere må ikke kle dere i miniskjørt og stilfulle topper med utringing. Dere må ikke flørte, og for all del, ikke nærm dere alkohol. Da er det din egen feil om du blir voldtatt. Det er i hvert fall det 50% av alle norske menn mener.

Er det ikke noe bakvendt med dette? Hvordan kan det ha seg at vi lever i et samfunn hvor i stedet for å lære gutter at de ikke skal voldta, er det jenter som må lære at de ikke skal bli voldtatt? I stedet for å fortelle gutter at et nei er et nei, forteller vi jenter at om du flørter med en gutt, så er det ikke hans feil om han tar det som at du vil ha sex? Hvordan kan det ha seg at om en jente skal på byen, kan hun ikke kle seg sexy, for da kan ikke menn noe for det om de tar seg til rette? Hvis en jente vil at guttene skal legge merke til kroppen hennes, må hun også forvente at de forsyner seg av henne.

Hvor mange ganger har du ikke hørt ”Er ikke rart hun ble voldtatt da…” eller ”Hun kunne ha forhindret det om hun ville.” Er det ingen som forstår at INGEN ber om å bli voldtatt. INGEN ønsker at noen skal bryte seg inn i en uten lov. Sex uten samtykke, det er det som er definisjonen på voldtekt. Det står ingenting i ordboken at hun sier ja om hun har miniskjørt.

Om vi skal begynne å leve etter ”Ikke bli voldtatt”-logikken, burde vi ikke også bruke den samme andre plasser? Hva med om butikknaskere kunne komme unna med å stjele sjokolade ”Fordi papiret fristet så!” Hva med om innbruddstyver kunne unnskylde seg i retten med at ”Men det var så lett å bare dirke opp låsen. De burde jo hatt alarm også!” Og hva med om pedofile kunne fortelle ”Den lille jenten knovde og klemte på meg. Hun kunne ikke forvente noe annet…” Kanskje det er å sette det på spissen, men egentlig burde en jente kunne strippe til undertøyet og kysse og kline og være så full hun vil, uten at noen utnytter seg av det. Det er menn som fører til voldtekt, ikke alkohol og mangel på tøy.

At jenten trakk seg i siste liten, betyr ikke at du har retten til å fortsette. Hun skylder deg ingenting, selv om du kanskje føler deg snytt. Og om du ser at en jente er full, burde du ha vett til å holde deg unna. Kom igjen gutter, nå burde dere ta ansvar og slutte å skylde på at dere ”Kan ikke noe for det.” Dere er ikke så dumme som dere skal ha det til, og det er ikke vanskelig å se på en jente om hun vil eller ikke. Om hun ikke tørr å si nei med ord, burde tårene og det unnvikende blikket fortelle deg at dette er noe hun ikke ønsker.

Det må gjøres noe med måten vi tenker på voldtekt, og det må gjøres nå! En voldtekt varer livet ut. Det er en skygge som følger en uansett hvor en går, uansett hva en gjør. Kan sex noen gang bli det samme? Kan noen holde rundt deg igjen uten at en tenker på hvordan han holdt deg da han kjørte på, og du lå der helt forsvarsløs? En jente glemmer ikke at hun har blitt voldtatt, og da hjelper ikke skyldfølelsen over at det var hennes ansvar å passe på at ingen kunne utnytte seg av henne.

Jeg syns du skal starte i dag. Gjør en forskjell. Neste gang du får lyst til å si ”Er det rart da, slik hun var kledd?”, tenk på dette: Menn blir voldtatt. Barn blir voldtatt. Hadde de også for stor utringing?

Kilde: VG.no (Basert på studie gjort av Amnesty)

(Overskriften er forresten en referanse til «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland og skal leses litt sånn «Du må ikke bli voldtatt«)