Helene Fosse

Jeg er så lei av disse pingleprinsessene Disney holder på å lage filmer av hele tiden. Jenter som sitter i tårnene sine hele dagen venter på at en eller annen drømmeprinsen, synger om regnbuer og spiser søtt med sukker på. De er svake, dumme og altfor fokusert på glitrekjoler med paljetter. Heldigvis skal de slutte… eller?

Det kan jo høres ut som en bra ting at jentene ikke lenger må se opp til Askepott og Snehvit, vasker og steller mens de venter på å bli reddet. Men kanskje det ikke er en så bra ting likevel?

De eneste prinsessene som i dag klarer å stå opp for sevlv, og som faktisk klarer noe på egenhånd er Mulan og Pocahontas, men det er ikke disse du finner på hårbøyler, aktivitetsbøker og blyanter.

For hvem kommer Tornerose til å bli erstattet av? Hvilke store, kvinnelige helter vil være alle småjenters forbilde?

Det jeg, og mange andre, er redd for, er at ved å kutte ut Disney-prinsessene, kutter Disney også ut alle kvinnelige hovedroller i filmene sine. Nå blir det bare Biler, Buzz Lightyear og Bolt.

Kanskje Disney-prinsessene ikke burde fjernes, men rett og slett oppdateres? Hva de istedet for å bare vente på prinsen, så kan de redde seg selv, som de selvstendige menneskene vi vil jenter skal vokse opp til å være? Neida, ikke noe galt i å finne lykken sammen med prinsen, men vi jenter er ikke avhengige av gutter for å klare oss selv.

Forhåpentligvis klarer Disney å skape noen skikkelige rollemodeller i fremtiden, som både gutter og jenter vil gå på kino for å se…

Kilde: LA Times

Hva syns du om Disneys prinsesser?