Helene Fosse

Med en gang du kommer inn i butikkene i Norge, blir du nærmest dunket i sukker, i alt fra yoghurten til pizzatoppingen fra toro, og å finne økologisk og Fair Trade-mat er nesten helt umulig. Hvorfor skal det være så vanskelig å handle, og dermed å være sunn, som damen i reklamen spør? 

Og nei, svaret er ikke «Har du hørt historien om de tre små fisk»

Svaret er deg. Du har makten! 

Grunnen til at det er så lite sunt i butikkene, er fordi det selger dårlig, og det er på grunn av oss. Se på det slik: Å gå i butikken er som å stemme. Når du kjøper chips, stemmer du for at du vil ha mer chips. Kjøper du ferdigpizza, stemmer du for mer ferdigpizza. Jo mer du stemmer på et produkt, jo mer vil butikkene ta inn, og jo mer du stemmer på disse produktene, jo mer vil produsentene kjempe om å ha de billigste og beste varene. Så hva med å stemme på noe sunt istedet? Hadde du ikke foretrukket om produsentene jobbet for å lage sunn og god mat, istedet for å bare slæsje sammen noe ost med noe kjøtt og salt og noen e-stoffer på topp?

Hvis denne tilfeldige greske, gamle damen
kjøper tomater, kan du også!

Det er sant, det er faktisk kunden som bestemmer!

Hva med å bli litt mer bevisst hva det er du gir pengene og stemmene dine på. Bli en bevisst forbruker. Sjekk ingrediensene om middagsproduktene dine inneholder f.eks. sukker, noe de absolutt ikke behøver. Kjøp økologisk, så slipper du alle de stygge e-stoffene som ofte bare er der for å få maten til å se anderledes ut. Kjøp Fair Trade-mat, og vis produsentene at du mener det er feil at vi skal få billig mat på bekostning av allerede veldig fattige arbeidere i den tredje verden.

Tenk deg, om absolutt alle kjøpte bare økologisk og fair trade-produkter. Etterhvert ville det vært helt meningsløst for store firmaer å bruke farlige sprøytemidler på jordene sine, som kan skade både deg, arbeiderne og miljøet. Vi i vesten hadde ikke lenger utnyttet fattige bønder i Brasil, bare ved å kjøpe litt kaffe, eller risikert at bananene våre var et produkt av barnearbeid.

Så gå og kjøp! Fremtiden ligger i din handlekurv!