Helene Fosse

En av bekymringene til folk som bestemmer seg for å kutte ned på eller å kutte ut kjøttinntaket, er at de ikke skal få i seg nok proteiner. Venner og familie, ja til og med leger, spør deg kanskje «men hvor skal du få proteinene dine fra?» Desverre er hele dette proteinhysteriet en eneste stor myte. ar du hørt om kwashiorkor kanskje? Nei, det var det jeg trudde.

Sannheten er den at så lenge du vet litt om ernæring, er det ikke noe problem å få i seg nok proteiner som verken vegetarianer eller veganer. Det er massevis av gode proteinkilder i et plantebasert kosthold. Om en bare spiser nok og noelunde variert, er det ikke noe problem å få i seg nok av alle de essensielle aminosyrene (proteiner blir laget av aminosyrer).

Det enkleste er å la belgfrukter være en del av måltidet ditt. Belgfrukter er et samlebegrep på erter, linser og bønner, og spesielt de to siste er utrolig allsidige. Av soyabønner kan du f.eks. få tofu som, selv om det ikke smaker noe særlig alene, trekker til seg alle slags smaker, så du kan nærmest bruke det til alt mulig (spesielt populært er facon, som er vegetarisk bacon, og «scrambled tofu», vegansk eggerøre). Også TVP (les mer og se bilder her), eller «soyakjøtt» som består av omtrent 50% protein, fungerer veldig bra istedet for kjøttdeig.

Nå sier det vel seg selv for de fleste at belgfrukter ihvertfall ikke inneholder kolestrol (kolestrol finnes bare i betydelige mengder i dyreceller), og at det ihvertfall er mindre mettet fett i dette enn i kjøtt. Likevel, det beste med belgfrukter er ikke bare hva det ikke inneholder, men også hva det faktisk inneholder. Ikke nok med at det er rikt på proteiner, det er også rikt på kostfiber, antioksidanter, jern, B-vitaminene folat og tiamin, kalium og andre mikronæringsstoffer. Soyabønnen, som er kanskje en av de mest brukte bønnene (alle soyaprodukter som soyamelk, soyayoghurt, tofu og tempeh kommer fra denne bønnen), er spesielt rike på flerumettet fett, vitamin B, vitamin E, kalium, kalsium, magnesium, sink, jern, mangan og folat


Hentet herfra.

Husk at alle planter inneholder proteiner, selv om de har forskjellig innhold av de 8 essensielle ainosyrene. De i Norge som lider av proteinmangel, gjør det som regel fordi de rett og slett ikke spiser (anoreksi, spiseforstyrrelser o.l.). Selv om en vanlig grønn salat ikke inneholder mye proteiner pr. hundre gram, kan du spise veldig mye mer salat enn kjøtt, siden det er såpass kalorifattig.

Ok, jeg forstår at det ikke er nok å bare slenge ut «dette har mye proteiner» og «dette har mye proteiner,» så her skal dere sitedet få noen tall (gram proteiner pr. 100 gram):

TVP – 50 gr
Kokte linser – 7,8 gr
Kokte soyabønner – 9,8 gr
Seitan – 22,1 gr
Veggieburger – 13 gr
Vanlig soyamelk – 7 gr
Kokt spinat – 13 gr
Kokt brokkoli – 6,8 gr
Tempeh – 9,3
Kokte kidneybønner – 6,4
Kokte svarte bønner – 6,7
Kokte kikerter – 4,2

Husk at for mye proteiner bare går over til å bli kalorier. Som vegetarianer/veganer er som regel ikke noe en trenger å passe på, siden vi har en tendens til å få i oss passe med kalorier p.g.a. vi spiser kalorifattig mat.

Kilder: Wikipedia, VRG.org, klikk.no