Helene Fosse

En ting jeg oppdaget etter at jeg bestemte meg for å være åpen om det å være bifil, er at folk ser ut til å prøve å teste meg fra tid til annen. Det er ikke nok at jeg sier jeg er bifil, og at jeg blir tiltrukket til både samme kjønn og andre kjønn. Jeg må selvsagt bevise at jeg er det jeg sier jeg er.

Et typisk spørsmål jeg får er “Hva liker du best egentlig? Gutter eller jenter?” Dette kunne vært et legitimt spørsmål. Som bifil trenger en ikke føle akkurat 50/50-attraksjon til to eller flere kjønn. Det kan godt hende noen lener mer mot det ene kjønnet enn det andre, kanskje til og med så mye at andre med de samme atraksjonene velger å kalle seg hetro/homo. Likevel, hvis du føler attraksjon til mer enn et kjønn, er det nok til at en kan kalle seg bifil, ferdig med det. Likevel, når folk stiller meg dette spørsmålet, er det sjeldent av faktisk interesse for akkurat min opplevelse av det å være bifil, men heller det å kunne sette meg i en boks. I et svart-hvit-samfunn som vårt, virker det somom folk ikke er tilfreds med at jeg kan befinne meg en plass midt på spekteret.

Jeg pleier som regel å svare at jeg liker gutter og jenter like mye, selv om det egentlig svaret er at dette varierer. For meg går det kanskje en måned hvor jeg er mest interessert i gutter, så en måned hvor jeg er mer interessert i jenter, og så en måned hvor jeg kanskje er mest interessert i folk som verken kaller seg gutt eller jente. For meg er kjønn litt som hår. En måned legger jeg kanskje ekstra merke til jenter med søt pixie-klipp, men det betyr ikke at jeg ikke kan få en liten crush på den langhårede jenten på undergrunnsbanen med Harry Potter-t-skjorte.

En annen ting jeg blir spurt om som bifil er hvor mange jenter versus gutter jeg har vært med. Dersom noen sier de er bifile, er det av en eller annen grunn helt greit å spør noen om å legge frem hele dating-historien som bevis på om de er hva de påstår å være. Hvis du som jente har vært med flere gutter enn jenter, så er jo det klart og tydelig bevis på at du egentlig er hetrofil, og at forholdene dine med jenter bare var eksperiment, eller for å virke mer attraktiv ovenfor menn. Kan du se for deg noen stille en homofil mann det samme spørsmålet? “Ehm… ok, vel, jeg var sammen med noen jenter før jeg kom ut som homo, og etter det har jeg vel bare vært seriøs med en ma-” “AH- AH- AH! Du har vært sammen med flere kvinner enn menn sier du? Vel, da må jo det bety at du egentlig er hetrofil!”

Jeg for min del hadde først “vært sammen med” (definert av flørting og et første kyss, pluss) flest gutter (vel, 1), så flest jenter, og så flest gutter. Betyr det at jeg først var hetro, så homo, så hetrofil igjen? Og hvorfor er det flest folk en har vært sammen med som teller? Jeg har bare hatt én faktisk kjæreste (gutt), men har hatt flere lenger forhold med jenter, som ikke helt nådde å bli offisielle forhold på facebook. Uansett er det selvsagt ikke dette jeg svarer når noen prøver å få tak i dating-, eller enda verre, sex-historien min. Svaret mitt er mer i retning av “Piss off!”

Igjen, det eneste som teller er at en føler tiltrekning til to eller flere kjønn, og at en velger å identifisere seg som bifil. Alt annet er irrelevant. Det er tross at mye enklere å finne noen som er hetro-/bifile av et annet kjønn, enn å finne noen som er homo-/bifile. Det er også mye tryggere, spesielt for oss jenter, siden jeg har faktisk hatt en venn av henge og klå på meg og en (lesbisk) jente jeg danset med, nettopp fordi han var klar over min orientering, som for han betød at vi tre jo burde hatt trekant. Det var en svært ubehagelig opplevelse, og jeg kuttet i ettertid helt kontakt med ham, spesielt siden han faktisk ble svært sur for at vi ikke ville ha ham med.

Jeg håper virkelig at denne “testingen” av bifile kan ta slutt snart, for jeg har selv kjent på presset om å klare å holde en 50/50-score for å “bevise” den seksuelle orienteringen min. Når en stadig blir bombadert av negative stereotyper og spørsmål som de over, samt mangel på faktisk representasjon og positive forbilder, ender en desverre opp med veldig mye unødvendig internalisert bifobi, og det kan virkelig ødelegge en.