Helene Fosse

De farlige moderate

Da jeg gikk på skolen, lærte vi at å stå å se på noen bli mobbet, er like ille som å mobbe selv. Av en eller annen grunn er ikke dette like mye snakket om i De Voksnes verden. Kanskje det er på tide å ta et oppgjør med de som står på sidelinjen når det kommer til rasisme, sexisme og homofobi?

Martin Luther King Jr. er mest husket for sin fantastiske tale om hans Drøm™. Dette er kanskje den letteste talen å fordøye opp for oss hvite. Denne gangen, derimot, skal vi heller se på hva King hadde å si om moderate:

I must confess that over the past few years I have been gravely disappointed with the white moderate. I have almost reached the regrettable conclusion that the Negro’s great stumbling block in his stride toward freedom is not the White Citizen’s Counciler or the Ku Klux Klanner, but the white moderate, who is more devoted to ‘order’ than to justice; who prefers a negative peace which is the absence of tension to a positive peace which is the presence of justice […]

Martin Luther King Jr.

Det King er opptatt av å få frem, er at de sterkt og eksplisitt rasistiske er bare en liten gruppe i forhold til moderate. Men ved at moderate mennesker velger å bare være tilskuere som kun ønsker orden, selv dersom det betyr at marginaliserte grupper blir diskriminert mot. Det er så lett å ignorere rasisme dersom en er hvit, og da kan det virke som om bevegelser som Black Lives Matter, skapt på grunn av desperasjon, bare skaper unødvendig kaos.

Jeg hører stadig vekk veldig lite politisk aktive mennesker si at «Ting blir jo bedre! Det er mindre sexisme nå enn for 50 år siden.» Dette stemmer forsåvidt, men det overser det faktum at en liten gruppe mennesker har måttet dra med seg resten av samfunnet skrikende og med hælene godt plantet i bakken. Samfunnet blir ikke bedre av seg selv, og den største motstanden kommer fra den overveldende moderate majoriteten, fremfor det ekstreme ytterpunktet på høyresiden.

Kanskje du er en av disse moderate, som tar deg i å tenke samfunnet går fremover av seg selv, og at aktivister er litt plagsomme. Løsningen på dette er ikke nødvendigvis å gå i alle parader og fakkeltog for minoritetsrettigheter. Det viktigste du kan gjøre er å lytte til minoriteter som skeive, ‘ikke-hvite’, innvandrere, kvinner osv. og sørge for at du fremmer deres rettigheter i dine sosiale kretser. Motstå fristelsen til å bli en passiv moderat stemme som er mer opptatt av ro enn rettferdighet.

Noen eksempler på hva du kan gjøre er å ikke tie når noen tar en spøk på svartes bekostning, forteller sexistisk sladder eller bruker gay som et synonym til ‘teit’. Det er ikke ditt problem tenker du kanskje. Eller kanskje du er så bedøvd for disse formene for diskriminering at du ikke tenker over dem engang. Da er du plutselig tilskueren som i skolegården ser bøllen gå til angrep på mobbeofferet. Kanskje du tar litt del selv, for hei, du mener jo ikke noe vondt med det, og det er jo bøllen som er verst.

Martin Luther King Jr. mente den hvite moderate var langt farligere enn det Ku Klux Klanen noengang kom til å bli. Det største problemet ved rasisme og andre former for undertrykkelse er de som heller ønsker ro og orden på bekostning av minoriteter. Dersom du føler deg noe truffet av dette, er det beste du kan gjøre å lytte til minoriteter, og blande deg dersom de rundt deg snakker nedsettende dem.

Videre lesning:
This Martin Luther King Jr. Quote On White Moderates… (Bustle)

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.