Helene Fosse

Burde vi ødelegge verden? Drepe alle som er her? Plassere en bombe i jordens indre som gjør at den imploderer på seg selv? Hei, chill! Det var bare et spørsmål! Jeez… Noen folk er bare så… overreagerete. Er det et ord? Antagelig ikke.


Jeg vet at det høres litt sånn random og useriøst ut, men jeg lover deg; Jeg er faktisk
helt seriøs. Jeg fikk meg nemlig en bok til jul, som faktisk stiller dette spørsmålet; er vi moralsk forpliktet til å gjøre ende på verden? Og jeg må ærlig talt innrømme at jeg har problemer med å finne svaret på dette. Se for deg denne situasjonen; Du går nedover gaten. Plutselig stopper en fyr forann deg og åpner den store frakken sin for deg, og du  bare «ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆSJJ!!! DU KAN IKKE BARE VISE… en stor rød knapp?».

Det viser seg at dette ikke er nok en blotter. For under frakken har han ikke ingenting, han har på seg bokser, helsetrøye, og en stor rød knapp.

«Hvis jeg trykker på denne knappen, kommer hele verden til å bli ødelagt så fort, at ingen kommer til å merke noen som helst smerte. Kan du gi meg en grunn til å ikke gjøre det?»

Du begynner å tenke. Siden ingen andre enn deg vet om dette, er det ingen som kommer til å ta skade av det, siden de helt uten smerte kommer til å slutte å eksistere. Ingen tapt kjærlighet, ingen sorger over ting som burde bli gjort. Det ene sekundet er en der, det neste ikke. Men likevel, en kan jo ikke bare drepe alle sammen heller! Det er jo umoralsk!

Men… vent litt… hvis han gjør dette, så kommer han til å ende all smerte. Krig og sykdom vil forsvinne, og det vil mer eller mindre bli fred på jord. Selv om jorden selvsagt forsvinner…

«Men… Det er jo ikke bare smerten som definerer oss mennesker. Hva med lykke? Det vil jo også bli enden på alle gode følelser?» sier du svakt. «Hvis du kunne valgt å enten hindre at noen fikk vondt, eller gjør noen enda lykkeligere enn de allerede er, hva hadde du valgt?» Wow, denne looneyen er tydeligvis ikke så dum som han først så ut.

Selv om han bruker helsetrøye.

Selv når en ser bortifra at det kanskje er mye mer smerte i verden enn det er lykke, så har han et poeng. Mennesker er mye mer moralsk forpliktet til å forhindre smerte enn å maksimere lykke.

Hvis en ser på konsekvensetikken, heller det altså mot at vi bør ødelegge verden.

I ren frustrasjon prøver du deg på¨et heller svakt argument; «Men hva med det at så vidt vi vet, så er vi de eneste jeg-bevisste skapningene i universet? Vil ikke alt sammen være bedre om det er noen som kan se på og reflektere over det?»

Helsetrøyefyren ser på deg og smiler med de tre tennene han har i kjeften «Hva om vi fant en skadet enhjørning, og vi visste at dette var den eneste som eksisterte. Dyrlegen forteller oss at den er i store smerter, og om det var et hvilket som helst annet dyr, burde i ha avlivet den. Vi kan desverre ikke ta noe DNA fra den, av ukjent grunn, så om vi avliver den, så er enhjørningen borte for alltid. Om vi holder den i live, vil den være en pynter på universet helt til den dør om kanskje 143 år. Burde vi holde den i live, tross alle smertene?»

Du skjønner at joda, en kan ikke tvinge enhjørningen til å måtte holde ut smertene, selv om det vil bety slutten for alle magiske hester i all evighet. Kanskje, anyway.Du har rett og slett ikke flere argument å komme med.

Etter å ha tenkt nøye gjennom dette, og mer eller mindre blitt gal av det, har jeg funnet ut at jeg mener at det er verdt det. Vi mennesker er slik at vi kan tåle veldig mye smerte om en bare får litt lykke igjen for det. Jeg merker det selv, at jeg kan tåle ganske mye vondt for å bare få litt godt igjen for det.

Det er disse øyeblikkene som gir livet mening og som definerer meg.

Hva syns du?
Har du noe bra argument for/imot at vi bør ødelegge verden?
Og hva syns du om helsetrøye?

Si hva du mener i pollen i sidebaren!