Helene Fosse

Det er helt meningsløst å sette verdi på forskjellige skapninger, og samminligne dyr og mennesker på den måten. Å lage en skala og plassere dyr, både menneskelige og ikke-menneskelige, går rett og slett ikke ann. Ikke noe mer enn at en kan lage en skala og plassere mennesker på dem (du kan snakke så mye du vil om at alle er like mye verdt, men når alt kommer til alt, er det forskjell på Hitler og Martin Luther King, pedofile og leger uten grenser). Likevel, om jeg absolutt måtte, si, velge mellom å redde en ukjent hund og en fremmed menneske, ville jeg selvsagt reddet mennesket.Slik tenker også den absolutt største delen av vegetarianere og veganere.

Folk stiller med de merkeligste spørsmål hele tiden, og jeg får inntrykk av at folk tror jeg som dyrevernsforkjemper setter dyr over mennesker. Slik er det absolutt ikke. Jeg forguder ikke dyr. Jeg syns ikke de er mer verdt enn oss. Alt jeg gjør er å annerkjenne at dyr har også en egen verdi. Jeg skjønner at selv om et dyr ikke kan fortelle meg at det lider, betyr ikke det at det ikke føler merte. Akkurat som vi ikke tviler på at hunder kan bruke øynene til å se, ørene til å høre, tungen til å smake og lungene til å puste med, burde vi ikke tvile på at de bruker nervesystemet til å føle smerte med. Denne smerten er den samme smerten som vi føler. Akkurat som vi bare må stole på andre når de sier de har vondt (det finnes ikke noe «måleapparat» som kan fortelle legen hvor vondt du har), må vi også stole på dyrene når vi ser at de lider.

Hentet herfra

Hvis eneste måten jeg kunne hindre en bjørn i å drepe deg, var å skyte den, hadde jeg gjort det (det gjelder forsåvidt om du hadde blirr angrepet av en psykopat med motorsag). Når valget står mellom et dyr som må være i fangeskap, ofte under horrible forhold, før det blir sendt til slakt, bare for at noen skal få en Chicken McNuggets eller biff, da er det en annen sak. Ingen, jeg gjenntar, ingen trenger Chicken McNuggets for å overleve. Ingen trenger biff. Ingen trenger egg til frokost. Ingen trenger melk fra ku (eller fra hyene eller giraffer for den saks skyld.) Ingen dyr behøver å lide for at vi mennesker skal kunne ha god helse og leve verdifulle, omsorgsfulle liv. Ingen.

Vegetarisme handler altså ikke om å sette verdi på mennesker og dyr, og måle dem opp mot hverandre. Det handler om å ikke påføre andre levende vesen smerte, som lett er uungåelig.