Helene Fosse

Har du noen gang hatt lyst til å virke smart? Som om du vet alt om hvordan universet henger sammen? Kanskje lære deg å brife med ord som «Kvantemekanikk» og «Relativitetsteori»? Men kanskje du bare ikke gidder å bruke for mye tid på å virkelig sette deg inn i det? Da bør du virkelig lese A Briefer History of Time!

Stephen Hawking, som ofte blir betegnet som verdens smarteste mann, gav i 1988 ut en bok med navn «A Brief History of Time». Den ble en stor suksess, og det ble solgt så mye som over 10 millioner kopier. Denne bokens formål var rett og slett å informere og forklare kompliserte saker som the Big Bang og svarte hull for oss vanlige dødelige. A Briefer History of Time gjør akkurat det samme, bare mye bedre, ifølge forfatterene Hawking og Mlodinow.

Etter å ha lest denne boken, vil du kunne sitte igjen med kunnskaper om alt fra kvantefysikk til relativitetsteori og svarte hull til tidsreising. Du får også en veldig lett innføring i litt av fysikkens historie, som hvordan bildet vårt av universet har forandret seg igejnnom årene og hvordan vitenskapens oppgave har forandret seg etterhvert. Boken er også illustrert, slik at det aller vanskeligeste å forstå blir litt lettere.

Selv om boken er på engelsk, og selv om jeg bare går media kommunikasjon så forstår jeg faktisk alt som blir fortalt. Ting som i en fysikklasse vil virke helt uoverkommelig blir plutselig forklart så bra at selv en 3. klassing har sjangs til å forstå noe. Det sier seg selv at du jo faktisk må ha en viss interesse for å ville lære noe. Det er tross alt veldig tunge tema som blir løftet på her, og selv om en del kilo blir fjernet, så betyr ikke det at du bare trenger løfte lillefingen.

En kan vel si at denne boken er for alle som interesserer seg for de store spørsmålene «Hvorfor er vi her?» og «Hvor kommer vi fra?». Den er for folk som er interessert i science fiction, og hvor mye av det som en gang kan bli mulig. Jeg anbefaler den virkelig på det varmeste. Hvis du ikke har vært borti noe av dette før, så kommer de uten tvil til å endre synet ditt på en rekke ting.

Forfattere: Stephen Hawking, Leonard Mlodinow
Sjanger: Populærvitenskap
Sider: 162 (pocket)
Pris: Ca 70 kr (amazon.com), 140kr (akademika.no)

Kilder: Telegraph, Amazon

A Briefer History of Time