Helene Fosse

8 typer feminister

Veldig mange tror at feminister bare er én gruppe mennesker som alle mener akkurat det samme om alt. Dette stemmer absolutt ikke. Feminisme kommer i veldig mange forskjellige farger, og innen feministiske miljø er det flere bitre uenigheter, til tross for at vi alle, er enige om at patriarkiet er svært skadelig for oss alle.

#1 Mainstream-feminister er det de alle fleste som identifiserer seg med feminisme faktisk er. Feminismen er gjort enkel og lettfordøyelig for de fleste. Dersom en ikke er spesielt interessert i sosial aktivisme (noe som er helt greit), er det det gjerne mainstream-feminisme du tenker på og identifiserer deg med. Mainstream-feminisme holder seg gjerne til saker som kun berører hvite kvinner (se hvit feminisme under), og som er mye lettere å akseptere for folk som ikke er feminister.

#2 Interseksjonelle feminister er opptatt av å se på hvordan forskjellige kvinner med forskjellige identiteter opplever sexisme. For eksempel ser de på hvordan svarte kvinner opplever former for diskriminering som verken hvite kvinner eller svarte menn opplever. På grunn av dette omfavnes også skeive, ikke-hvite, lavere klasser, folk med funksjonsnedsettelser osv., spesielt i forhold til hvordan disse er i samspill med kjønn, men også utenom (f.eks. kroppspress og funksjonsnedsetting).

#3 Radikale feminister mener at fordi patriarki (og gjerne også hvit makt) er dominerende og knyttet inn i samfunnet og kulturen vår, er det ikke nok å bare endre ting her og der. Istedet ønsker mer radikale feminister at vi skal bryte ned patriarkiske, kapitalistiske institusjoner og bygge dem opp på nytt, fremfor å bare endre dem. Et eksempel er ekteskap. Mens mer liberale feminister mener ekteskap må endres fra deres seistiske røtter, mener ofte radikale feminister at det helt må fjernes.

#4 Womanister er en bevegelse spesifikt for svarte kvinner som var lei av hvordan hvite feminister ekskluderte deres opplevelser av det å være kvinne. Womanister mener (litt likt interseksjonelle feminister) at sexisme, klasse og rasisme er så sterkt knyttet sammen at de alltid må sees i forhold til hverandre. Deres hovedfiende er misogynoir, som den spesifikke formen for sexisme svarte kvinner opplever.

#5 Økofeminister tar med økologi og miljøbevissthet i feminismen sin. De mener det patriarkalske kapitalistiske systemet vi lever i skader både kvinner og miljøet.

Innen feministiske sirkler, brukes også benevnelser som er mer en kritikk av spesifikke grupper feminister:

#6 «Hvite feminister» trenger ikke nødvendigvis være hvite, og ikke alle som er hvite og feminister er «hvite feminister». Disse feministene har en tendens til å se på sin opplevelse av å være hvit kvinne som utgangspunktet for hvordan det er å være kvinner. De syns gjerne kvinner med andre identiteter (spesielt ikke-hvite, men gjerne også andre som skeive og fattige) sine kampsaker som kun gjelder dem, ikke har noe med feminisme å gjøre, men heller anti-rasisme eller lignende.

#7 Trans-eksluderende feminister (forkortet til «TERFs» (trans-exclutionary radical feminists) tilhører gjerne en mer «old school» feminisme, som sentrerer det å ha «kvinnelige» kjønnsorganer er en essensiell del av det å være kvinne. På grunn av dette mener de trans-kvinner enten er menn som invaderer kvinnelige arenaer, eller i det minste ikke er autentiske kvinner fordi de ikke vokser opp som cis-kvinner.

#8 Sexarbeider-ekskluderende feminister (forkortet til SWERF for «Sex Worker Exclusionary Radical Feminist») mener sexarbeid ikke kan eksistere i et feministisk samfunn. De mener at kvinner ville aldri (eller burde aldri ville) arbeide med sex dersom de hadde hatt reelle valg. De har også en tendens til å sette likhetstegn mellom sexarbeidere som har valgt denne jobben og faktiske sexslaver.

Det går alltids an å være en del av flere av disse gruppene. Du la kanskje merke til at TERF, for trans-ekskluderende feminisme, inkluderte ordet «radical,» og det er fordi trans-ekskluderende feminister veldig ofte er radikale. Det finnes likevel nok av radikale feminister som mener at for at ens feminisme skal være fullverdig, må den inkludere trans-personer.

Forskjellige feminister har også forskjellige hjertesaker, være det anti-rasisme, kjønnsroller, trans-rettigheter, LHB-rettigheter, klasse, immigrasjon, helse/funksjonsnedsettelse, anti-kapitalisme osv.

Dette er på ingen måte en komplett liste. For en mer omfattende oversikt, ville jeg tatt en tur innom wikipedias Feminist movements and ideologies. Dette er likevel de bevegelsene innenfor feminisme som jeg personlig føler er mest utbredt på internett. Det viktigste å huske på er at feminister absolutt ikke er en gjeng nikkedukker som alle er enige. Hvor føler du at du selv hører hjemme? Er det noe du syns mangler?

07.05.19 | Feminisme

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.