Gutter med rosa sko

Jeg fant nettopp denne historien jeg følte jeg måtte dele med dere. Les selve historien nedenfor bildet.

Jeg skal bare la dere tenke over og kommentere hva dere selv tar fra dette, før jeg deler mine tanker med dere senere.

PinkShoes

Yesterday my mom posted a picture on Facebook of my 5 year old brother Sam wearing a pair of shoes he picked out for his first day of preschool.

She explained to him in the store that they were really made for girls. Sam then told her that he didn’t care and that “ninjas can wear pink shoes too.”

Sam went to preschool and got several compliments on his new shoes. Not one kid said anything negative toward him about it.

However, my mom received about 20 comments on the photo from various family members saying how “wrong” it is and how “things like this will affect him socially” and, put most eloquently by my great aunt, “that shit will turn him gay.”

My mom then deleted the photo and told Sam that he can wear whatever he wants to preschool, that it’s his decision. If he wants to wear pink shoes, he can wear pink shoes.

Sam then explained to her that he didn’t like them because they were pink, he liked them because they were “made out of zebras” and zebras are his favorite animal : )

What does it say about society when a group of adults could stand to take a lesson in humanity from a class of preschoolers?

Kort sammendrag på norsk: Gutten på bildet over valgte ut disse skoene til første dag på førskolen. Moren prøvde å forklare ham at dette var egentlig jentesko, men Sam mente at «Ninjaer kan også bruke rosa sko!»

På førskolen fikk han mange kompliment fra andre unger for de kule skoene sine, og ingen negative kommentarer. Bildet moren hadde lagt ut på facebook, derimot, fikk plenty med kommentarer fra familiemedlemmer om hvordan dette kom til å skade ham sosialt.


5 Comments

 • Svar Støvkorn |

  Blir så glad når jeg leser slikt. En gutt i barnehagen hvor venninna mi jobber fikk rosa glitresko til bursdagen sin nå nettopp, og vi syns det var så fantastisk med tanke på at foreldrene var ganske gamle og faren var skikkelig manne-mann. Hurra!

  • Svar Helene |

   Den er veldig lite som gir meg mer håp når det kommer til kjønnsdiskriminering enn å se foreldre la barna sine bryte gamle kjønnsroller, spesielt når det er de jeg minst forventet det fra! :)

 • Svar Marit Serine |

  Artig at du legger ut dette, med tanke på alle «reaksjoner» Per-Inge fikk på Lundeneset når han gikk med rosa sko!
  Jeg tror mesteparten av «fordommer» hos så små barn ligger i hva foreldrene sier og gjør. Hvis foreldrene er veldig opphengt i at kjønnsrollene, så blir barna det også. Hjemme hos meg har det alltid vært omvendt.

  På gården til foreldrene mine, der jeg har vokst opp, er huset vårt rosa.
  «Hvorfor er huset ditt rosa?» Spør mange.
  «Fordi det var storebroren min sin yndlingsfarge når han var liten!» Svarer jeg.
  Men broren til Marit er jo en stor, sterk mannemann. Han har i dag kone og to barn. Han går på jakt, er over gjennomsnittet interessert i våpen,, fisking og turer i skogen. Han er ikke så veldig opptatt av klær og er heller ikke bifil eller noe. Men da han var liten likte han rosa. Og det var helt greit for foreldrene mine. De ante ikke hvilken farge de skulle male huset i når det var ferdigbygget, så da lot de han, og delvis min far bestemme.
  I tillegg leita mamma hele Rogaland for å finne en GUTTEJAKKE/modell som hadde rosa på seg! Det var utrolig vanskelig, men hun lyktes til slutt.

  Gutter kan vel få gå i rosa hvis de vil det? Når tantebarna mine (og andre barn) spør meg hva som er yndlingsfargen min, og jeg svarer «blå», får jeg ofte høre «Det er jo en guttefarge!» Og da sier jeg med en gang at det ikke finnes gutte og jentefarger.
  Kjenner flere kristne foreldre som er veldig opptatt av at jenter skal gjøre jenteting og gutter gutteting, og da blir jeg beint fram forbanna!
  Jeg elsker blå, kan ikke fordra fargen rød, hadde guttekort hår hjennom nesten hele barndommen, hørte på Metallica, Tenacious D og Beatles som 8åring, klatret rundt ute sammen med guttene i stedet for å være med jenter, og gjett hva.. Jeg ble ikke traktorlesbe av den grunn! Merkelig det der altså ;)
  Min kjæreste går med rosa sk0, liker å klenge på gutter i fylla, hadde kaniner og hamstere som liten, går i jenteklær på karneval, og lignende.. Jeg er så glad for at vi lever i 2013 og kan lære barna våre (når de en dag kommer) at vi respekterer dem uansett hvilke klær de går med, hvilket kjønn de er, eller hvilken legning de har!

  • Svar Helene |

   Jeg syns både du og Per-Inge er veldig bra eksempler på hvor fri kjønnsroller kan være. Jeg mener, begge dere er veldig klart trygge på deres egne kjønn, og dere er veldig klart jente-jente og gutte-gutt (som i dere er ikke stereotypiske homofile/lesbiske), men dere setter ikke grenser for dere selv av det. Jeg mener, slik du beskriver barndommen din, ville du kanskje, hvis du hadde vokst opp med veldig definerte kjønnsroller, være fult ut «gutte-jente» som hatet hvordan jenter alltid er catty og dramaqueens (dette fenomenet kalles internalisert sexisme, dette skal jeg ta opp senere). Istedet har du endt opp som det fantastiske mennesket du er i dag. Det samme gjelder Peri, som jo egentlig er ganske manne-mann, liker å fikse datamaskiner, er bonde (ish), men er ikke redd for å gå i rosa skjorte eller sko, se filmer som kanskje er jentete osv.

   Dere har heldige fremtidige unger (hvis dere skal ha det), for å si det slik :P

So, what do you think ?