Hvorfor er kannibalisme galt?

Å spise mennesker. De fleste vil nok føle seg litt uvel bare ved tanken. Æsj! Men akkurat hva er det som er galt med å spise mennesker? Kan du forklare meg det?

Joda, å drepe et menneske for å spise de er uetisk. En kan kanskje tenke seg helt ekstreme situasjoner hvor å drepe kan være det eneste moralske valget. Ta f.eks. en massemorder som har tatt seg inn i en barnehage. Sitter du der med en sniper med hodet hans i siktet, er det ikke mye som skal til for at du skal fyre av, ihvertfall ikke når det kommer til ren og skjær etikk. Likevel, en må ikke nødvendigvis drepe for å spise et annet menneske. Hvis noen blir drept i en bilulykke, eller lignende, hvor det ikke er meningen at noen skal dø. Hva er det egentlig som gjør det uetisk å spise dette mennesket?


Hentet herfra.

Egentlig er det ingenting galt ved det. Ingenting. Joda, en kan prøve seg på «men familien kommer jo til å syns det er ubehagelig,» men annet enn det, er det ingen som kommer til skade. Ingen smerte å ta hensyn til. Ingrid Newkirk, presidenten i PETA, har testamentert kroppen sin til PETA, som hun foreslår at blant annet kan grille henne før de spiser henne. Er det da etisk rett å spise henne etter hennes død, og uetisk å ikke gjøre det?

Tenk på det: Vi er laget av akkurat det samme som dyr, og de som mener at kjøtt er sunt, burde det ikke være noe anderledes når det kommer til menneskekjøtt. Hvis du vet at personen som døde ikke har AIDS eller lignende, er det ingen helsemessig grunn til ikke å ta seg til rette. Hei, det er faktisk ganske miljøvennlig. Tenk på alt det proteinet som vil gå til spille hvis det bare råtner bort seks fot under.

Hvis vi sier at personen det gjelder døde på en måte ingen forutsett eller kunne ha forhindret, sier familien ikke har noe spesiell formening om hva du gjør med kroppen, vi sier organene som kan brukes er donert og det ikke er noe helsemessig grunn til ikke å spise mennesket forann deg, hva sitter du igjen med da? Jeg foreslår ikke at vi faktisk burde begynne å spise andre mennesker, men kan noen fortelle meg, hvorfor ikke?

De fleste syns dette er ubehagelig å tenke på. Vi har denne «æsj»-responsen inni oss som sier at å spise mennesker er galt. Denne er nok plassert der av evolusjonen, for det hadde ikke akkurat vært bra om vi, på Afrikas savanner for mange tusenvis av år siden, begynte å hakke løs på hverandre om vi ble litt sultne. Det er en ganske primitiv og enkel løsning som er ganske vanlig igjennom hele dyreriket. Likevel, prøv å tenke forbi denne innebygde responsen og fortell meg: Hva er egentlig uetisk med å spise et annet menneske?


10 Comments

 • Svar Keesus Norvegitus |

  There is nothing wrong in «eating» people! If you know what i mean ;)

  neida, men seriøst. Mennesker har et overlevelses instinkt som går over mange andre instinkt. Dette består først og fremst og ta vare på seg selv, men rett etter dette følger instinktet som sier vi må ta vare på våre nærmeste, og ikke minst søre for at menneskepopulasjonen kommer seg videre. Derfor er det ikke så veldig vanlig å begynne å hakke løs på hverandre. Dette svarer jo IKKE på spørsmålet ditt om hva som er det etiske problemet med å sette en kilopris på menneskekjøtt på kiwi.
  Det etiske problemet dokker jo først opp når vi innser at alle mennesker har «rett» på en ærefull begravelse etter deres ønske, noe som veldig lenge har bestått av å grave folk ned. Det er nå de siste årene at folk har bestemt seg for å være spesielle og komme med det som i allmennøyet er sære valg, slik som hun dere PETA damen. Helt til dette blir en litt mer normal ting vil allmennheten ut ifra tradisjon ha et etisk problem med å spise døde mennesker. Personlig så ville eg ikke gjort det ennå. Men hvem vet? om et par år så er det kanskje blitt tradisjon at familien samler seg etter et dødsfall og spiser den avdøde til ære for vedkommende.

  • Svar Helene |

   At vi kan ‘innse’ at mennesker har rett på en ærefull begravelse, er også gansk vanskelig å si noe om. Mennesket er tross alt dødt, så de merker verken fra eller til. Da er det vel heller et slags ritual for de som fremdeles lever, men hvorvidt vi skal følge de dødes ønsker er vel egentlig ikke det dette handler om.

   Jeg er absolutt enig med deg i at det er noe vi kunne kommet til å se på som ‘normalt’ i fremtiden. Vi vet jo at det finnes kannibalisme blant urbefolkninger. Jeg hørte en historie en gang om to folk som møttes. De første spurte ‘Hva gjør dere med menneskene når de er døde?’ ‘Vi spiser dem’ det første folket så på de andre i avsky. Så spurte de andre dem ‘Hva gjør dere med deres døde’ ‘Nei, vi brenner dem’ hvor da det andre folket så helt forskrekket på de første.

   Etisk sett ser jeg virkelig ingen problemer med å spise mennesker. Det er uten tvil mer moralsk enn å ale opp dyr av andre arter for så å drepe dem som mat (om de dør av årsaker vi ikke kunne ha stoppet, er det jo samme som med mennesker igjen). Hvis det var noe som ble nødvendig (p.g.a. mangel på mat), hadde jeg ikke hatt noen innvendinger. Per i dag ser jeg ikke på det som nødvendig, men det kan jo bli det i fremtiden, om vi ikke blir flinkere til å utnytte ressursene våre ordentlig.

 • Svar Anne |

  Nå er ikke jeg noen stor kjøttspiser i utgangspunktet, og er en stor tilhenger av vegansk mat. Når det er sagt, så ser jeg faktisk noen helsemessige argumenter som du ikke nevner over, nemlig at det er lettere å bli smittet av sykdommer fra samme art og at vi er høyere opp i næringskjeden og dermed har akkumulert flere miljøgifter (vi spiser jo stort sett ikke andre dyr som er høyt i næringskjeden heller, som rovdyr). Og så sier du jo også selv at evolusjonen har utstyrt oss med en æsj-respons i forhold til dette, noe som nok har vært bra for oss som art. Ut over dette så handler det vel mye om emosjonelle bånd og hvilke arter vi har knyttet emosjonelle bånd til. Mange knytter emosjonelle bånd til katter og hunder, og kan derfor ikke tenke seg å spise disse. Folk som har hester og minigriser føler kanskje et større ubehag ved tanken på å spise hest eller gris enn folk som ikke har like sterkt forhold til disse dyrene. Eller hva tror du?

  • Svar Helene |

   Mennesker tåler dårlig rått kjøtt, men så lenge en steker det er det ikke mye forskjell på menneske og ikke-menneskelig kjøtt. En må bare holde seg unna hjernen, for da kan en nemlig få kuru eller Creutzfeldt-Jakobs sykdom (kugalskap). Creutzfeldt-Jakobs kan du jo også få fra kuhjerner, så hold deg unna dem også.
   Ellers har vi ingenting å frykte når det gjelder slik, ihvertfall ikke noe mer enn når vi spiser annet kjøtt.

   Når det gjelder gift-stoffer: Ja, menneskekroppen har en del miljøgifter i oss, og det gjelder også mesteparten av all annen mat vi spiser også, slik som, for de det gjelder, kjøtt fra ikke-menneskelige dyr. Det finnes og har vært en del kannibaler rundt om i verden, og de har jo bevist at det er (så lenge en holder seg unna hjernen) helt trygt å spise menneskekjøtt. Du ville altså absolutt ikke tatt skade av å spise det en gang iblant. Uansett, så er det ikke dette som er poenget. Jeg ville bare ha utav veien at det er kjempefarlig å spise menneskekjøtt i forhold til ikke-menneskelig.

   Hva evolusjonen har «programmert» oss til, er ikke alltid det beste utgangspunktet for hva som er etisk galt og riktig. Hvorfor utstyrte evoluasjonen oss med «æsj»-faktoren? Fordi det ikke hadde vært bra om vi gikk rundt og tygde på de andre i stammen. Da hadde vi blitt temmelig ensomme, og siden vi egentlig er helt håpløse sammenlignet med så mange andre dyr når det kommer til å forsvare oss (ikke løper vi fort, ikke er vi sterke, alt vi har er enorme hjerner, men jeg tviler på at løven som sprinter mot deg er i humør til å spille sjakk akkurat i dag), er det altså best om vi ikke får lyst på litt stekt menneskelår når vi kikker rundt på stamme-kompisene ens. Evolusjonen kunne utstyrt oss med en «æsj»-faktor som bare gjaldt mennesker som vi ikke hadde drept, men disse hadde jo mest sannsynlig dødd av sykdom. Derfor endte det med at det å spise mennesker generelt ble æsj. Vi kan jo diskutere om denne «æsj»-faktoren egentlig bare gjelder ting vi lærer av miljøet vårt at er æsj, eller kanskje at det gjelder ting vi har skapt et emosjonelt bånd til, men igjen, ikke poenget.

   Det at vi syns det føles feil, stemmer forsåvidt nå, men som mange har bevist tidligere er dette noe en kan «komme over.» De fleste av oss her i Norge har den samme æsj-følelsen når det gjelder å spise insekter (da er det mer motivert av avsky, men når en ikke kjenner personen en skal spise, vil jeg påstå at det er denne følelsen som er dominerende fremfor noe annet), men likevel sniker disse små krapylene seg inn på tallerkene våre. Verdens helseorganisasjon prøver faktisk, i sammarbeid med en del forskere, å få vesten til å åpne sinnene sine for å innføre insekter på middagsmenyen, som et mye mer miljøvennlig og sunnere alternativ til kjøtt. De inneholder nemlig masse proteiner og jern og hva det måtte være. Hvis du er interessert, kan du høre mer om det her: http://www.youtube.com/watch?v=O6GimGZz6a8 De regner med det ikke vil ta altfor mange år før inseikter vil gå fra å være æsj til å bli kult, akkurat som med sushi. Hadde vi gått inn for det, tror jeg absolutt vi kunne klart dette med mennesker også, om vi ville eller hadde behov for det.

   Jeg personlig sliter bare med tanken på å spise dyr (det sier vel seg selv når jeg er vegetarianer), men det er mye på grunn av at jeg syns det er uetisk. Jeg kunne absolutt ha vendt meg til å spise dyr igjen hvis jeg ikke syns det var galt gjort lenger :)

   • Svar Anne |

    Tipper insekter blir vanligere å spise i årene framover jeg også. Skjønner ikke hvorfor det skulle være noe eklere å spise insekter enn andre dyr, snarere tvert i mot. Og som du sier er det et mer miljøvennlig alternativ.

    • Svar Helene |

     Akkurat :) Jeg for min del kommer nok til å fortsette å holde meg til grønn kost, men om jeg måtte valgt mellom enten kjøtt eller insekter, hadde jeg selvsagt valgt insekter :) Folk spise jo allerede insekter som blir brukt til å farge forskjellig snop, ja til og med Noras syltetøy, rødt. Det er bare til å lete etter karmin, eller E120, i ingrediens-listen :)

 • Svar Sigrid |

  Aaah, for en herlig artikkel! xD Så morsomt når man setter saken på kanten som dette! Man tvinger folk til å stille spørsmål, til å tenke selv! Tror nok, som personen over, at emosjonelle bånd har svært mye å si for hvem det er «lov» å spise og hvem man skal la være. Mennesker er liksom «en av oss», mens dyr er noe annet.

  Hvis vi bare hadde innsett at mennesker er dyr, vi også! Hvorfor skal vi være så mye mer verdt enn en ku eller gris?!

  • Svar Helene |

   Hehe, tusen takk :) Jeg er kjempeinteressert i sånne spørsmål som virkelig utfordrer alt jeg står for, og selv om kannibalisme kanskje ikke er et veldig aktuelt i hverdagen, er det viktig å reflektere over hvorfor vi mener det vi mener. Når en først har oppdaget at noe en syns var galt, kanskje viser seg å ikke være så selvfølgelig uetisk likevel, får det en til å forstå at en kanskje burde tenke litt mer igjennom ting en regner som en selvfølge :) Det var jo tross alt slik jeg endte opp som vegetarianer :P

   Jeg er helt enig med deg. Vi er så smått subjektive når vi setter mennesker over alt annet, og det irriterer meg at så mange mennesker tar det som en fornærmelse at vi har utviklet oss sammen med alle andre dyr. Greit at vi har store hjerner og det der, men bortsett fra det er vi egentlig veldig lite bemerkelsesverdige. Vi er treige, svake, og alene uti en skog hadde vi hatt ganske lite å stille opp med. Sammenlignet med en hai, som er så utrolig tilpasset at de nesten har gått uforandret siden dinosaurenes tid, er vi ikke veldig imponerende.

So, what do you think ?