Hvorfor veganer?

Dette er et introduksjonsinnlegg til veganisme for dere som ikke helt vet hva det er. De fleste forstår at vegetarianere ikke spiser kjøtt (ihvertfall til en viss grad) men med veganere er det litt verre.

Det viktigste først: En veganer er en person som ikke spiser kjøtt (ku, sau, fugl, fisk osv…), meieriprodukter (melk, ost, yoghurt) eller egg. En bruker heller ikke ull, skinn eller andre ting hvor dyr har blitt utnyttet.

Til dette svarer mange: Jeg kan forstå at du ikke vil spise kjøtt, men…

…hvofor ikke melk?
Akkurat som hos mennesker, må hunkuen også få barn/kalv for å begynne å produsere melk. Kuens svangerskapstid varer i rundt 9 måneder, og så vanligvis, blir kalven dratt bort fra moren så fort den er født, etter å ha fått litt råmelk, for at den ikke skal «ta melken fra oss.» Ikke lenge etter, vil en veterinær eller lignende komme og  Hvis kalven er en hunkalv, vil hun antagelig få samme skjebne som moren. Hun må stå inne rundt 70% av livet sitt, og vil slaktes når det ikke lenger tjenes penger på henne.

Mennesker er også de eneste dyrene som drikker morsmelk, ikke bare i voksen alder, men til og med fra en annen art. Det er ingenting spesielt med kuens melk, og vi kunne likesågodt ha drukket hyeners melk. Den eneste forskjellen på hyener og kuer, er at det er mye lettere å utnytte kuene. Alt en finner i melk, kan en få i seg på andre måter (proteiner fra bønner, kalsium fra mørkegrønne grønnsaker osv…)

Herfra

…hvorfor ikke egg?
Har du noengang lurt på hva som skjer med alle hankyllingene som blir født? Siden det blir født like mange hankyllinger som hunkyllinger, er dette et spørsmål de fleste bør stille seg. Svaret er: de blir drept. Siden det ikke er noe å tjene på hankyllinger, blir disse som regel gasset eller kvernet ihjel. Uansett hvilke egg du kjøper, økologiske eller frittgående, blir de overflødige hankyllingene drept. Det kan forresten nevnes at burhøns i Norge har omtrent et A4-ark å bevege seg på.

Akkurat som høner «legger» vi kvinner også egg, men hos oss går det under et annet navn, nemlig «mensen.» Det er ingenting naturlig ved å spise ubefruktede egg, og det er absolutt ikke helsemessig nødvendig. Proteiner kan en få plenty av fra bønner og belgfrukter, tofu (kan erstatte kjøtt i nesten hvilken som helst rett), grovt brød, frø (quiona er utrolig proteinrike) og nøtter.

Fra «Smaken av hund,» filmet i Norge. Bildet er hentet herfra.

…hvorfor ikke ull?
Alle sauers liv er planen at skal ende på slakteriene, og det blir også benyttet ull fra allerede slaktede sauer. Før dette må de fleste sauer tilbringe hver vinter i trange binger med nettinggulv. Så trange omgivelser fører til ubehag for sauer som helst skal ha minst 2 meter fra hverandre, men også sykdom. Lungebetennelse er veldig vanlig blant norske sauer. Ull er uten tvil noe som er veldig lett å erstatte, noe de fleste er klar over i dag. Det finnes plenty av syntetiske stoff, og jeg gjetter på at du allerede har flere plagg som ikke inneholder noe av animalsk opprinnelse.

 

Miljø og mennesker
For at en ku skal kunne lage melk, må hun få mat. Masse mat. Mesteparten av disse kaloriene går bare ganske enkelt til å leve, til å eksistere. Denne maten kunne som regel gått rett til oss mennesker, så hadde vi sluppet at så mye ressurser gikk tapt i dette mellomleddet. Kjøttindustrien forurenser mer enn hele transportindustrien til sammen, og på samme måte forurenser også melke- og egg-industrien, som jo er tett bundet sammen med kjøttindustrien.

Med 7 milliarder mennesker på kloden, er det ikke nok til at alle skal spise slik mange nordmenn og vestlige gjør i dag. Det sies at vi allerede har gått over streken når det kommer til hvor mye av jordens ressurser vi kan bruke, og at vi rett og slett ikke har nok mat til å mette alle.

Les hvorfor FN mener verden bør gå over til en kjøtt- og melkefri diett her.

Hentet herfra.

Veganere syns ganske enkelt at det ikke er noen grunn til å utnytte dyr, så hvorfor skulle vi, når det så ofte fører til lidelse? Ikke bare for dyrene, men for miljøet og for menneskene, og ikke minst for vår egen helse.

Kilder: Storfe hos Dyrevernalliansen, fjørfe hos Dyrevernalliansen, ull hos Norsk vegetar-forening


5 Comments

 • Svar Frøken BitterSøt |

  Kjempefint innlegg. Men – en ting er å ikke spise animalske produkter, men å bruke syntetiske fiber i stedet for f.eks ull er vel ikke bra det heller. Syntestiske fibre er laget av «hvite menn i frakker» og stammer fra råolje (petroleum) og er kraftig kjemisk behandlet med giftstoffer som lekker ut i naturen. WWF anbefaler IKKE syntetiske fibre. Det er mange problemer med syntetiske stoffer – det er jo plast med mengder av miljøgifter. Ull kan man jo få med garanti for non-mulesting. Men strengt tatt bør man kun bruke bomull, hamp, bambus, silke og andre naturlige produkter! :)

  • Svar Helene |

   Du har egentlig rett i det, og når jeg har PC’en oppe neste gang, kommer jeg til å endre litt der. Ull er likevel ikke dyrevennlig vil jeg påstå, og silke er ihvertfall ikke, men hamp, bambus og økologisk bomull er absolutt å foretrekke fremfor syntetiske stoffer :)

 • Svar Marit Serine |

  Unnskyld meg helene. men detta provosere meg nåke heilt jævlig. Heilt greit at du ikkje vil spisa tingå, men ULL? Går det ann?

  «Alle sauers liv er planen at skal ende på slakteriene» Det e ikkje sant. Sauene våre leve faktisk utrolig lenge, å eg vil påstå at di har et GODT liv mens di leve.

  «Før dette må de fleste sauer tilbringe hver vinter i trange binger med nettinggulv. Så trange omgivelser fører til ubehag for sauer som helst skal ha minst 2 meter fra hverandre, men også sykdom. Lungebetennelse er veldig vanlig blant norske sauer. »
  Kor har du detta fra egentlig??? For det førsta, sauene (dei fleste bøndene eg kjenne har det likt så oss på detta punktet) e ute så lenge DET E MULIG. Vinterfora sauer MÅ inn om vinteren, og di VIL inn om vinteren, for å ikkje daua. Sorry men når du skrive sånn så detta så framstille du deg sjøl som ein inkompetent tulling så rett og slett aldri har vore på ein gård.
  For det andra. Kan du ikkje bare spisa VILLsauer då? Dei blir kontrollert av menneskene med hensyn te medisiner og skilling og sånn, men di leve heila livet sitt fritt ute, og sånn så naturen har lagt di.
  For det tredja: ANE du ka så skjer me ein sau som ikkje blir klypt? Tror du bøndene klyppe sauene for å vær jævlige mot di????? Du ane ikkje kor forferdelig sauene hadde hatt det hvis ikkje di hadde blitt klypt. DI STÅR I FUCKINGS KØ FOR Å BLI KLYPT.

  «Ull er uten tvil noe som er veldig lett å erstatte, noe de fleste er klar over i dag. Det finnes plenty av syntetiske stoff, og jeg gjetter på at du allerede har flere plagg som ikke inneholder noe av animalsk opprinnelse.»
  Ull e faktisk ikkje så lett å erstatta, det e in fact sjukt vanskelig å erstatta det, fordi fibrene e så genialt bygd opp.. Ja, du kan gå me erstatningar, men du kjenne GODT forskjell, å det e ingenting så holde varmen så godt så ull. Di har endå ikkje fonne nåke så klare å erstatta ull på alle punkter.

  Detta blei veldig raskt og dårlig skreve, men eg vil bare at du ska prøva å åpna augene litt, og ikkje vær så svart kvit i tankegangen din. Blandt alt du skrive e det mye så stemme, men du overdrive litt for mye, å du framstille bønder på ein VELDIG negativ måte. Hvis du vil at folk så hørra på deg å hørra på meiningane dine, så bør du begynna å få litt mær fakta på bordet.
  Detta innlegget her provoserte meg, å du bør sjerpa deg me å skriva så mye møl i ett innlegg. Du bør faktisk ha pittelitt mær respekt for yrkesgrupper, å få litt mær sikre kilder før du skrive sånn baloni. Takk for meg.

  • Svar Helene |

   Hvis du ser på slutten av blogginnlegget, står det «Kilder.» Det er kildene mine. Jeg har trålet Rådet for Dyreetikks (oppnevnt av landbruks og matdepartementet) nettsider for å finne mer informasjon, og her står det at rådet stille seg skeptiske til intensivt sauehold, som det blir mer og mer av i Norge. Du kan lese mer om hva disse skriver her: http://www.radetfordyreetikk.no/2001/05/intensivt-sauehold/ .

   Jeg har selv vokst opp omringet av gårder, og den gården jeg har vært mest på har hatt sau. Jeg vet at bønder ikke vil dyrene sine noe vondt (ikke noe oftere enn foreldre vil barna sine noe vondt, men det finnes selvsagt alltid unntak,) og håper bønder fortsetter å være ordentlige bønder mye lenger, selv om vi nærmer oss mer og mer ordentlig intensiv-drift for hver dag som går. Jeg har faktisk ganske lite imot bønder, og jeg har jo plenty av venner som er barn av bønder. Likevel, jeg har ikke lyst til å være en del av utnyttingen av dyr, spesielt ikke når det er så lett å unngå. Ull blir ofte nesten romantisert og omtales av enkelte av enkelte som det beste av det beste. Det er jo så «naturlig,» et ord som blir veldig mye misbrukt i dag. Bare fordi noe er naturlig, betyr ikke det at det trenger å være bra. Ull har nemlig veldig mange negative sider. Det er vanskelig å rengjøre, og blir ofte stygt og av og til ødelagt og krympet etter første vask. Det blir lett ødelagt, absorberer vann som en svamp og tar evigheter før det tørker. Insekter er glad i å spise det, og begynner fort å lukte. Det er veldig enkelt å skitne til, men er vanskelig å få rent. Det fremkaller allergier og gir veldig lett kløe. Jeg kunne forsatt, men du skjønner poenget.

   Det finnes mange naturlige alternativer, slike som Frøken BitterSøt over nevnte (bomull, hamp, bambus,) samt nye organiske materialer. Akkurat som krig fører til innovasjon, er global oppvarming en krise hele menneskeheten står ovenfor akkurat nå, som også fører til mange nye, flotte oppfinnelser. Klær er noe vi alltid må kunne lage, så det er mye nytt her om du tørr å ta sats og hoppe uti :)

   Selvsagt vil sauene inn om vinteren, men det betyr ikke at det er bra for dem å måtte leve med høy dyretetthet på nettingsgulv. Argumentet «De må inn for ikke å dø» hjelper ikke veldig mye her. Og, ja, akkurat som enkelte hunder nå er avlet frem slik at de ikke engang kan føde naturlig, er sauer vi avler frem i dag avhengige av at de klippes. Da må de selvsagt klippes. Gjør det det greit å avle dem frem for så å utnytte dem, for profitten sin del, hvor dyrenes velferd kommer på andreplass? Ellers har jeg ikke engang tatt med mulesing som er vanlig i Australia, hvor vi faktisk får mye av ullen vår fra, men du må gjerne sjekke ut det også om du vil.

   Jeg regnet ihvertfall med at du forsto at om en er vegetarianer eller veganer og ikke vil spise kjøtt, vil en kanskje også unngå å bruke produkter fra dyr som senere skal på slakt? Kjøttproduksjon fra sau hadde jo ikke gått like bra om det ikke var for ull (jeg vet ihvertfall det er slik når det kommer til lær i forhold til kjøtt i Amerika, og jeg kan ikke forestille meg hvorfor det skulle være anderledes med dette.) Faktisk er det, som jeg tipper du vet, noe av det som gjør at vi kan ha så veldig billig kjøtt her i Norge. Jo mer av dyret produsenten kan tjene penger på, jo mindre trengs det å ta betalt for kjøttet for at de skal ende opp med overskudd. Og jo billigere kjøttet er, jo mer kjøtt blir kjøpt.

So, what do you think ?