Er du «en av gutta?»

Enten er du jente-jente, eller så er du «en av gutta.» Mange jenter i dag syns ikke helt de passer under tittelen «jente,» uten at det er snakk om transer. De syns det er stas å bli kalt «en av gutta,» og vil heller spille PS3 enn å se på frustrerte fruer. Hvorfor er det bare Greys Anatomy som skal være jentete? Hvorfor heter action-filmer «gutte-filmer,» når det er så mange jenter som liker dem?

Jeg er nok en av dem som fort kan bli kalt «en av gutta.» For å ta et eksempel: Som roomien minner flink til å kommentere, er filmhyllen min full av det hun kaller «svarte filmer» (referanse til fargene på covrene.) Det er action, fantasy, thrillere, skrekk, science fiction, med et lite innslag av animasjonsfilmer fra Disney og Dreamworks. Det folk kaller typiske jentefilmer, som romantiske komedier og chick flicks finner du pent lite av (med det flotte unntaket Love Actually.) Har jeg en «guttete» filmsmak? Det syns ikke jeg, og jeg vet jeg ikke er alene blant jenter av å måtte holde tilbake latteren på slutten av hver Greys Anatomy-episode, når alle karrakterene har et eller annet de gråter av. Hvorfor må vi ta til takke med å kalle smaken vår «guttete?» Hei, jeg er en jente, så betyr ikke det at smaken min per definisjon er filmsmaken til en jente?

Filmsmaken min er bare et eksempel. Jeg er også glad i å spille play station 3 (Sing-star teller ikke) og gidder sjeldent sminke meg. Jeg bryr meg om hvordan jeg ser ut, men jeg må ærligt innrømme, uten å skjems, at mote ikke er noe jeg bryr meg for mye om. Jeg har mange guttekompiser, og syns det er mye kjekkere å se en serie eller bare herje rundt med dem, enn å snakke sladder. Jeg kan tenke meg at mange gutter ser på meg, og andre jenter som minner om meg, som kul og som «en av sine.» En bro, som Barney så fint sier det.

Det syns jeg er veldig dumt.

Jeg har ingenting imot gutter, men jeg syns det er trist at kjønn har blitt til en slags krig, hvor mennesker blir delt inn i to lag, og enkelte jenter blir som «dobbeltagenter.» Jeg syns det er trist at enkelte jenter stolt sier «jeg er en av gutta,» eller «jeg er en litt sånn gutte-jente.» Jenter med trøkk i er like mye jenter som rosa-jenter. En gutt, ihvertfall her hvor jeg bor, kunne aldri sagt «jeg er en skikkelig jente-gutt jeg» og fått den samme respekten. Selvsagt ikke, for selv om mange sier vi har likestilling i Norge, er det ikke tvil om hva som er det svake kjønn. Jeg ser ikke på det som positivt om du sier jeg er guttete, og jeg ser heller ikke på det som noe negativt. Nei, om jeg blir fornærmet, er fordi du tror at jeg syns det er stas. Jeg hadde heller ikke blitt irritert på deg om du kalte meg lesbisk, med mindre du bruker lesbisk som et skjellsord (eller om gutten jeg er forelsket i står ved siden av deg.)


Tegnehannes fremstilling av hva kvinnedagen egentlig handler om.
Les innlegget det genialt morsomme innlegget her!

Jeg er stolt av å kunne si at jeg er en skikkelig jente, 100% faktisk. Yndlingsserien min er Doctor Who, og yndlingsspillet mitt er Heavy Rain. Ikke prøv å dra meg med på Friends With Benefits eller Bridesmaids, med mindre du vil jeg skal sovne. Du må gjerne fortelle meg om du har noe på hjertet som plager deg, og jeg er et veldig følsomt mennesker, men ikke forvent at jeg gidder å snakke drit om noen. Jeg har ingenting imot litt smågrove vitser (såfremt de ikke er kvinnediskriminerende), men for all del, ikke spørr meg hva som er in denne våren. Jeg er et rasjonellt menneske, og baserer livssynet mitt på logikk fremfor følelser, og syns vitenskap med dinosaurer og astrofysikk og hele pakka er kjempespennende. Ingenting av dette er på tross av at jeg er jente, og heller ikke fordi. Det er fordi jeg er Helene. Jeg er først og fremst kvinne.

Pose-off på skoledassen. I dag er russens gutter jenter og russens jenter
gutter her på skolen min, så jeg følte det var passende å skrive om dette.
Jeg var litt redd for at andre ikke skulle se jeg hadde kledd meg ut,
så jeg måtte ut med eye-lineren og tegne på skjegg
(ulempen med kort hår og internat-skole-stil).
Likevel, jeg er stolt over å være jente.

Konklusjonen er, vær stolt over den du er. Ikke føl at du er noe mindre jente fordi du gjør ting folk ser på som «guttete.» Du trenger ikke fortelle grove, mannsjåvenistiske vitser, eller late som om du syns det er morsomt når andre slenger dem i trynet på deg. Når kvinnedagen kommer, feir den gjerne med «jentekveld» med pizza og en actionfilm som Flight Plan eller Salt (hovedrollen ble skrevet for en menn, men så endte Angelina Jolie opp med å ta den, les mer her). Og dere gutter; slutt å dele jenter inn i kompiser og venninner. La alle sammen bare hete «venner», og ikke la jente-vennene dine tro de må være kvinnediskriminerende for at du skal respektere dem.


8 Comments

 • Svar Hege |

  Ja takk, begge deler sier jeg for min egen del :-).. Jeg vokste opp med to storebrødre og en haug med guttevenner og bare et par jentevenner. Jeg lekte i skogen, ofte med kniv, jeg hadde en stakkars glemt barbiedukke og mange flittig brukte dinosaurleker og bamser. Og jeg ble ikke lesbisk når jeg ble stor av den grunn, hehe, som mange kan late til å tro at man blir av å leke med gutteleker som jente (som om det var en dum ting)..

  Jeg har alltid hatt lettere for å snakke og henge med gutter, da jenter har vært litt for mye drama for min del. Men nå som alle har blitt eldre og jeg har fått venner som deler samme interresser som meg har jeg flere gode jentevenner også :-) Men sånne pynte-seg-og-gå-ut-på-byen-for-å-få-seg-noe-og-dermed-føle-seg-bedre-med-seg-selv-og-sitt-utseende-jenter har jeg aldri hatt så mye med å gjøre.

  Men jeg liker sminke da. Og kjoler. Og blomster. Og mange andre «feminine» ting. Skjemmes ikke over det heller, like lite som jeg skjemmes av at jeg bygde hytter i skogen og lekte med kniv når jeg vokste opp (jeg hadde seriøst lyst til å være Emil og Pippi, og ville alltid utforske og snekre «tregubber» – som jeg aldri fikk til).. Og jeg er gjerne med å skyte paintball, lasertag eller kjøre gocart eller andre guttete ting. Det er jo driiitgøy!

  Jeg er sååå for å bare si «venner».. Tror jeg stort sett bare bruker det ordet uansett, men det er ikke bevisst.

  Beklager at hele livshistorien min kom her.. Jeg ville bare påpeke at det går an å være veldig «guttete» og veldig «jentete» samtidig :-)

 • Svar Hege |

  Forresten så hater jeg det når folk (ofte menn) prøver å sette følelser i et motsetningsforhold til kunnskap, og dette skjer jo særlig ofte mot kvinner da vi er «mer følsomme og sentimentale». Igjen, ja takk begge deler til å være kvinne og å inneha god kunnskap!

  • Svar Helene |

   Akkurat! Det verste er at argument basert på etikk, blir tatt som argument basert på følelser. Ta f.eks. et argument for vegetarisme: «Vi burde ikke spise kjøtt slik landbruket fungerer i Norge i dag, for da må dyrene lide.» Alle mennesker i dag, uten psykopatiske trekk, aksepterer at dyr kan føle smerte, og akkurat som de fleste menn selvsagt mener at en ikke skal torturere barn, bør de også akseptere at den samme smerten ikke burde bli påført andre smertefølende vesen. Fordi det regnes som «feminint» å bry seg om slik, er det blitt «kult» å ikke bry seg om andres smerteopplevelser. Skikkelig huleboermentalitet.

 • Svar Marit |

  Yahoo…
  For å sitere Jokke: Vi er mange som har det sånn….
  Jeg er nå 33 år (34 neste uke…) og akkurat som du… da jeg var russ var ikke dataspill helt så vanlig som det er nå men jeg falt «mellom stolene».
  Jeg har hylla FULL av sci-fi-romaner og «guttefilmer» jeg ler meg skakk av Jay og silent Bob og deres «guttehumor» og følte Kevin Smith traff spikern på hodet da han i introen til «Dogma 2» sa «hello all you nerdy guys out there who have been waiting for this movie… and oh, yeah.. and hello also to thet ONE girl who bought this DVD….»…
  jeg er den jenta…
  jeg har mange sånne nerdefilmer og guttefilmer som jeg syns er helt utrolig bra men som jentevennen mine synes er sære, rare eller kvinnefiendtlige…
  Tegneseriereferanser og glad-vold er liksom ikke noe «jenter skal like»…
  Gjør meg ingenting… jeg ser dem gjerne alene.
  Jeg kan ha laaaange samtaler med menn om Hitchikers guide to the galaxy, Lord of the Rings eller andre «guttegreier», som kvinner generelt ikke har interesse for (eller de skal liksom ikke ha det…)
  Jeg DIGGER måten gutter og menn er mot hverandre… direkte, uten bitching og hvisking.

  Jeg lekte med biler som unge. Lego, sykler, klatra i trær og dro på epleslang… med gutta… Rørte nesten ikke dukker før jeg selv ble mamma til en ekstremt feminin jente…
  Resultatet er at jeg av og til sitter og ser på det hun leker med og rett og slett ikke forstår hva det er hun holder på med…

  Av og til får jeg faser av femininitet og kjøper jentefilmer og prøver knallhardt på å gjøre meg selv mer mainstream «damete» men det funker aldri.
  Joda… jeg ser Greys Anatomy… Men jeg var også hekta på LOST til siste slutt…
  Jeg har lav tolmodighetsterskel på klesbutikker og kjøper svært skjelden dameblader/moteblader. da kjøper jeg heller Illustrert Vitenskap eller en tegneserie…
  Ikke at jeg er maskulin… det er jeg ikke… kler meg gjerne i skjørt og sminker meg gjerne på jobb, men jeg føler av og til at jeg «mangler» et eller annet…

  Totalt sett er jeg svært fornøyd med min egen mangel på feminine trekk… Hvis det er det det kan kalles…
  Jeg er fornøyd med MEG…
  Jeg liker det jeg liker og dem som har noe imot det kan egentlig bare hoppe i dass…

  Nei… Kos deg med den du er og vær trygg på at du er deg selv.

 • Svar Pertrosfoliea |

  Elsker bloggen din<3
  Jeg har også tenkt på det endel, at alle jenter er jenter, uansett.
  Jeg har alltid følt jeg ikke passet inn i verden. Og når jeg debatterer om kjønnsforskjellen mellom jenteleker og gutteleker, eller lignende, sier folk "jenter er jenter og gutter er gutter, du kan ikke endre hvordan vi er genetisk forskjellig." Ja, det er forskjeller på jenter og gutter, men det virker for meg som et stort antall jenter (og dette har ganske nylig gått opp for meg) faktisk ikke føler seg så konfertabel med hvordan vi skal være. Hvis mange jenter klager over at jenteleker er diskrimminerende så MÅ det jo være noe feil med hvordan lekeindustrien forstår våre genetiske forskjeller. *frusteret*
  Men ja, du er awesome:)

  • Svar Helene |

   Jeg har veldig tro på at mesteparten av det som liksom skiller jenter fra gutter, er på grunn av miljø og forventninger fra samfunnet, fremfor faktisk gener. Mange av lekene vi får som små, er heller myntet på foreldre enn barn. Det er jo foreldrene som kjøper lekene til barna. Det hadde vært interessant å finne ut akkurat hvor mye som er miljø og hvor mye som er genetisk. Jeg tror vi hadde blitt overrasket over hvor liten forskjelld et faktisk er :)

 • Svar sigrid |

  Skal bare begynne med å si tusen takk for et FLOTT innlegg! Dette var virkelig bra å lese! Du skriver veldig veldig bra, med reflekterte argumenter og synspunkter!
  Jeg er lesbisk og det mange vil se på som en «gutte-jente» eller heller «traktorlesbe» (jeg hater det uttrykket, hva har traktorer med lesber å gjøre?!). Jeg liker ikke «jente»-ting som sminke, hår, rosa og dukker, men det vil jo ikke si at jeg ikke er jente? Jeg har gutte-venner som ikke liker biler og elektronikk, er de da ikke gutter lengre? Synes egentlig hele denne kjønnsinndelingen er tull, noen steder i verden opererer man faktisk med så mange som 5 forskjellige kjønn! Og her i vesten har vi bare 2…

  • Svar Helene |

   Ja, jeg kan virkelig tenke meg at lesbiske, som ikke er superfemy, kan oppleve slik som dette i ekstra stor grad. Det virker for meg som om lesber blir av samfunnet delt opp i de superhotte lesbene (som helst har litt bifile tendenser, slik at guttene også kan få litt), og så «superlesbene,» de som også heter traktorlesber, som kler og oppfører seg som gutter. Eneste grunnene jeg kan se til at flere lesbiske kanskje kan være litt mer guttete, er vel 1. Folk forventer det, så det blir en slags selvoppfyllende profeti, 2. Når en først skiller seg litt ut, er det lettere å bryte med de typiske kulturelle kjønnsrollene vi har skapt oss her i vesten. Lesber kommer, som hetrofile, i alle former, størrelser og farger.

So, what do you think ?